Съвременни хора сме, но в дъното на душата си всеки

...
Съвременни хора сме, но в дъното на душата си всеки
Коментари Харесай

Ритуален правилник за Бъдни вечер – менюто на масата и поверията

Съвременни хора сме, само че в дъното на душата си всеки има по-малка или по-голяма податливост към поверие и набожен мистицизъм. Затова и празник като Бъдни вечер, който у нас е обвързван с богат обред, извънредно вкусна постна софра и куп поверия, постоянно ще бъде следван с боязън и неспокойствие от всички българи, а и от всички православни балкански съседи. Човек явно има потребност от сходни ритуали, с цел да се усеща обвързван със себеподобните си и с по-висшите сили, а и съответно Бъдни вечер е най-специфично и извънредно вкусният от всички фамилни празници. Символиката на храната, на броя ястия, на огъня и бъдника в него, на възбраната за ставане от масата или за раздигането й след вечеря… ето кое прави целия обред Бъдни вечер изключително церемониален.

И макар че българите сме мощно месоядна нация и че и на Бъдни вечер все се намира някой да каже „ всичко доста хубаво, но да имаше в този момент една сочна пържолка… ”, в големия % от случаите постната традиция строго се съблюдава даже и от хората, които въобще не са следвали коледния пост. Повечето възрастни хора са наясно с условията на ритуала и при все че пораждат леки и най-често радостни разправии на тематика 7, 9 или какъв брой бяха храните на масата, да зарежем ли бъдника да тлее, или ще подпалим къщата, няма ли оставената храна да притегли хлебарките, купичките с мед, с орехи и чесън броят ли се за обособени ястия… Слава богу такива дебати на 24 декември единствено внасят още по-приповдигнат дух в фамилната вечеря и приготовленията за нея. Все отново в никакъв случай не е ненужно да напомним главните точки от ритуалния „ устав ” за вечерта преди Коледа.

Менюто:
– Ястията са седем, девет или дванайсет – свещени цифри от древноюдейската Кабала. Само водата и виното не влизат в тази численост.
– Храната е постна, без каквито и да било скотски съставки. Прави изключение медът, който е артикул на пчелите, само че у нас обичайно се счита за постна храна.
– На масата участват боб, пълнени чушки, лозови или зелеви сармички, варено жито, зелник, тиквеник, ошаф, чесън, мед, орехи, плдове и ритуален самун, наричана боговица, богова питка, богов кравай и благословник.
– В някои краища се подготвя питка с пара в нея – благополучие през цялата година чака оня, на който се падне парата.

– Класическите ястия могат да се заменят за многообразие с предписания, съдържащи всевъзможни други варива като леща, булгур, нахут, елда или разнообразни брашна… А за какво не и новите звезди киноа и амарант?
– Всички ястия за Бъдни вечер се съчетават прелестно с младо алено вино, на което тъкмо в този момент му е времето, само че също и с други червени виновност с по-леко тяло като гъмза, памид или по-леко мерло.

Поверията:

– Преди да се подреди празничната софра, стопанинът подготвя и възпламенява в огнището голям дънер или бъдник, който ще остане да тлее цяла нощ – за здраве и добър живот през цялата година. Според ритуала дървото е дъбово, буково или крушово и по горенето му се познава каква година чака фамилията – колкото повече искри хвърчат, толкоз по-богата ще е реколтата.
– Вечерята стартира рано, с цел да се налеят и узреят по-рано житата.
– По старовремски бит преди началото й най-възрастният мъж прикадява трапезата, къщата, зимника, хамбара, кошарата…
– Отново най-възрастният мъж подвига високо питката над главата на най-малкото дете (за да е толкоз високо житото), разчупва я и поставя едната част пред иконата на Богородица (който има в дома си такава) или на високо място – за къщата. Другата част разделя сред всички на масата.
– Веднъж седнали на масата, никой не трябва да става от нея, а в случай че въпреки всичко се наложи някому, той би трябвало да върви наведен, с цел да са приведени и житата от доста зърно.
– Който желае да му върви през годината би трябвало да опита от всичко на масата.
– След вечеря сътрапезниците стават по едно и също време от масата, която не се подвига до сутринта, тъй като има вярване, че умрелите идват да се нахранят.
– Девойките пъхат парче от обредния самун или питката под възглавницата си преди да заспят, с цел да сънуват бъдещия си брачен партньор.
– Здраве и шанс чакат индивида, който кихне пръв.
– На Бъдни вечер хората гадаят бъдещето си и по орехите – в случай че ядката на счупения орех е здрава, който го е счупил, също е здрав през идващата година.

Независимо дали вярвате или не, Бъдни вечер постоянно е мотив освен за извънредно вкусна постна вечеря в компанията на най-близките ви хора, само че и за доста радостно въодушевление със странните обреди на вечерята преди тази свята нощ.Най-хубавите шансове за питката на Бъдни вечер – с тях ще изненадате всички гостиВсеки желае да изтегли най-хубавия шанс. Лесно е, когато всички шансове са хубави!
Време е да помис…Dec 12 2018vijti.com

от Веселина Маринова

Инфо: menumag

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР