Съвременната магнитно-резонансна томография позволява да се улови мигът, в който

...
Съвременната магнитно-резонансна томография позволява да се улови мигът, в който
Коментари Харесай

Как реагира мозъкът, когато в него се заражда идея

Съвременната магнитно-резонансна томография разрешава да се улови мигът, в който мозъкът намира автентично решение в отговор на някаква концепция.
Когато се ражда концепция, характерна мозъчна зона – десният горен темпорален гирус, се задейства и излъчва гама талази.
Феноменът от дълго време е проучен от Джон Куниос от университета Дрексел във Филаделфия, Пенсилвания, и Марк Бийман от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс.
Става въпрос за развой, който е плод по-скоро на активността на дясното полукълбо на мозъка, до момента в който аналитичното мислене е обвързвано повече с лявата му половина.
Предишно проучване на Бийман с функционален ядреномагнитен резонанс и електроенцефалограма даже даде опция да се откри местонахождението му.
Ядреномагнитният резонанс разкри, че в мига, когато доброволци са намерили изобретателен отговор, е налице увеличена интензивност в десния горен темпорален гирус – зона, която се задейства при свързване на разнообразни далечни информации
Електроенцефалограмата на собствен ред сподели увеличение на гама вълните в същата зона. Впоследствие двамата учени направиха по-щателно изследване. Те изследваха мозъчните гама талази у доброволци, които трябвало да отговорят на аналитични въпроси, свързани с дедукция, или на изобретателни въпроси, свързани с хрумвания. Учените си дали сметка, че съответстващите на аналитично или изобретателно мислене мозъчни талази в началото се наслагват една върху друга, само че се разделят 300 милисекунди, преди доброволецът да натисне копчето, с цел да даде отговора си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР