Съвременната жена иска твърде много от себе си и твърде

...
Съвременната жена иска твърде много от себе си и твърде
Коментари Харесай

Защото без жените нищо нямаше да е възможно

Съвременната жена желае прекалено много от себе си и прекомерно малко за себе си. Жената на нашето време се е трансформирала в многоръката Шива, която може всичко, устоя на всичко и огрява на всички места. Тя прави редом доста неща, тъкмо както Шива с шестте си ръце. Това е мнението на психолога Стела Семерджиева, изказано във връзка Деня на дамата, който е единствено един път в годината и като че ли по-често би трябвало да се подсещаме какво изискуем на дамите.  
Традиционно екипът на Actualno.com приготвя годишните обзори по най-важните тематики и събития от отминалата година. Този път прибавяме и подобен, отдаден на дамите - техните заслуги, права, несправедливостите по отношение на тях и значима информация, станала известна през миналата година. 
Една от любопитните вести е, че  можеше да сме повече.  През април бяха оповестени данни от интернационално проучване, оповестено в сп. PNAS - от 1970 година в света не доближават 23,1 милиона дами . След като изучили разликите в броя на родените мъже и дами в света и ги сравнили със междинното естествено съответствие, учените открили, че в 12 страни има по-голям брой дами, които би трябвало да се родят, само че това по този начин и не се е случило, заяви Le Figaro. Отклоненията се дължат основно на политиката за едно дете за едно семейство в Китай, въведена през 1979 година, която бе прекратена през 2016 година, както и на желанието да се роди момче във връзка със социално-културния подтекст.
Обичаме и работата. От 5 ноември 2018 година, от 16:47 часа французойките започнаха да работят гратис. Не, това не е някаква доброволческа акция, а изчислението на феминистката група Les Glorieuses (Славните), която прикани дамите да спрат работата, с цел да изкажат митинга си против неравенството в заплатите сред дамите и мъжете. Периодът от 5 ноември до 31 декември е изчислен въз основа на данните за заплатата на мъжете и на дамите по данни на Евростат. Конкретно за Франция възнаграждението е с 15,4% по-ниско от това на мъжете при 7-часов работен ден или 35 часа седмично. Пресметнато е още, че едвам през 2168 година дамите ще получават колкото мъжете. Според експертите, темпът на изравняването върви прекомерно постепенно. От друга страна за този проблем от ден на ден се приказва. Макар връзката да не е всичко, то това е едно положително начало, счита Ребека Амселем в коментар по тематиката за Le Figaro. Добрата вест е, че разликата в заплащането на дамите и мъжете в България понижава за трета поредна година - от 15,4% през 2015 година до 13,6% през 2017 година. Средната разлика в заплащането в Европейски Съюз през 2017 година е 16%.
Опитваме се да живеем екологично , само че не е елементарно - изключително за дамите. На 26 август в Деня за тъждество на дамите - по какъв начин екологичният императив ги побърква.
По данни на проучване от 2015 години на изследователския център Pew в 11 така наречен развити страни, включително Германия, Южна Корея, Съединени американски щати и Канада, дамите се тормозят повече за измененията в климата и усещат, че ги визира по-силно. Те са загрижени за това, че тези разтърсвания им нанасят персонална щета.
Освен това в разрастващите се страни точно дамите носят цялата тежест на последствията от климатичните промени. В случай на стихийно злополучие смъртността измежду дамите е 14 пъти повече, спрямо мъжете, оповестява Médiaterre. По данни на Организация на обединените нации от 200 хиляди починали в следствие от цунамито в Индийския океан през 2004 година в Индонезия 80% от жертвите са били дами, в Индия - 73%, в Шри Ланка - 65%. Докато мъжете работели в града, дамите оставали в селските местности, с цел да се погрижат за фамилии си или да работят, постоянно са разтоварвали рибарските лодки. Жените не можели да плуват или да се катерят по дърветата, с цел да се спасят от надигащата се вода. Повече по въпроса може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.


През последните години екофеминизмът още веднъж се върна на напред във времето. Тази дума се появява през 1974 година " Феминизъм или сърт " на френската писателка Франсоаз Собон. Тогава тя е наричана " истеричка " и " фанатичка ", тъкмо както в този момент назовават по същия метод и Грета Тунберг, която бе оповестена за персона на годината от сп. Time.
За страдание насилствените практики против дами и девойки към момента са всекидневие.  Обичаят да жертваш личната си щерка на провидение или сановник е разбираем и понятен, когато става въпрос за антични времена. Но и през днешния ден в Африка съществува бит, наименуван " трокоси " - фамилиите дават дребните си девойки, с цел да изкупят греховете на предците. Децата стават робини и са длъжни да извършват всички претенции на чиновниците на култа, включително и полови. Някои прекарват в храмовете няколко години, други остават през целия си живот.
През август лауреатът на Нобелова премия за мир Денис Муквеге излезе с изказване, в което упрекна интернационалната общественост за това, че си затваря очите за казуса от международен мащаб - изнасилванията. Според Муквеге изнасилванията са като оръжие за всеобщо заличаване. По думите му, те унищожават жертвите физически, морално и за дълго време унищожават обществените структури. През 1999 година в Букава в Демократична република Конго той открива лична клиника, болничното заведение Панзи. От тогава екипът му е оперирал повече от 50 хиляди дами. Повече за неговите разкрития може да прочетете в тази публикация.
Чилийските дами от „ Лас Тесис “ сътвориха флашмоба " Насилникът си ти! " . Песента се разпространи  в 21 страни.


Домашното принуждение у нас остава сериозен проблем, по който като че ли повече се приказва, само че още повече би трябвало да се направи. Според организацията " Български фонд за дамите ", на всеки две седмици една българка е убивана . Зловещата статистика трансформира България в гробище за съпруги, монумент на майки и олтар на умряли дами. Предадени от съпрузите или приятелите си, българските дами се трансформират в една черна хроника от ликвидиране, садизъм и редица непрочетени или незадействани тъжби в полицията.
Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на дами от мъже са постановили Окръжните съдилища в България в интервала 2012-2017 година В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – родственици, някогашни или сегашни сътрудници – като в 44 на 100 от прегледаните случаи причинителят е някогашен или сегашен сътрудник на убитата жена, демонстрират данните от отчет на Български хелзински комитет (БХК) за насилието над дами у нас. Официалната статистика в България не съдържа данни за случаите на домашно принуждение и другите форми на принуждение против дами . Убийствата, като най-тежката форма на посягане против личността, също не се документират и проучват през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. Българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо виновността събитие ”, което е неприемливо. Повече по тематиката може да видите в уеб страницата ubita.org.


Ubita.org. Имена на дами, починали при домашно принуждение
В средата на май стана ясно, че единствено две решения по отношение на полов тормоз е постановила Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД) през предходната година. Това демонстрират данните от Националния отчет за 2018 година за равнопоставеността сред мъжете и дамите. Като една от аргументите от КЗД сочат, че в действителност не получават доста тъжби. От двете решения едното е в интерес на подалата тъжба жена, а другото – не. При първото е наложена 1000 лв. санкция на ръководител на синдикална секция поради полов тормоз на работното място, а при втория случай не са желание доказателства, които да удостоверяват жалбата.
На 25 октомври Интерпол разгласява имената и фотосите на 8 мъже, търсени с алена бюлетина за закононарушения, в това число убийства и полови похищения над дами . Международната полицейска организация приканва жителите за сведения и помощ в деня, разгласен от Организация на обединените нации за битка с домашното принуждение. То е разказано от Организация на обединените нации като едно от " най-широко публикуваните и опустошителни нарушавания на правата на индивида в света “. Всяка трета жена е била подложена на принуждение, съгласно организацията. Кои са търсените мъже можете да разберете ТУК.

А дали и в каква степен в фамилията ви има принуждение може да направите  информация ТУК
Съединени американски щати шокира света с нови закони за абортите.  На 7 май губернаторът на щата Джорджия - републиканецът Брайън Кемп, подписа закон, който  не разрешава абортите след момента, в който може отчетливо да се чуе сърцетуптенето на плода, т.е. в 6-та седмица от бременността. Изключения ще има за дамите, претърпели принуждение, освен това единствено в случай че дамата е подала недоволство в полицията. От закона са изведени случаите, в които има опасност за живота на майката. В католическите страни на Европа, като Полша и Хърватия все по-често излиза, че  човешките права  не се отнасят за всички. Много лекари отхвърлят да създадат аборт даже по медицински аргументи и дамите са принудени да обикалят лечебни заведения и да търпят унижения, а постоянно - просто да заминат в друга страна от Европейски Съюз. Това се споделя в разбор на EUobserver. Това докара до самодейността за сексстачка, подета от актрисата Алисия Милано. Оказва се, че това напълно не е нова процедура. Къде още се е прилагала може да прочетете в  ТАЗИ СТАТИЯ.

Добрите вести с български имена
Българска писателка влезе в образователните стратегии в Съединени американски щати. Разказът на Здравка Евтимова " Кръв от къртица " откри място в учебник по литература за прогимназиите за осми клас в Съединени американски щати от началото на 2019 година Разказът на Здравка намира място до творби на световноизвестни създатели като Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт. В учебника " Кръв от къртица " е със заглавие " Blood " ( " Кръв " ).
Декември донесе новината, че българката Кристалина Георгиева е на 15-то място в класацията на " Forbes " за стоте най-влиятелни дами през 2019 година Българският икономист и някогашен изпълнителен шеф на Световната банка е ръководещ шеф на Международния валутен фонд от октомври 2019 година Тя е класирана на 15-то място поради връзката ѝ с финансовата непоклатимост.
Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата беше приет на Марияна Павлова от Смолян.  Катерина Ковачева  бе определена за финалния кръг на международния формат на Junior Chamber International (JCI) - Десетте най-изявени млади персони на света за тази година. Тя е номинирана в категория " Принос към децата, международния мир и/или човешките права ". Българката Живка Петкова бе назначена краткотрайно за шеф на отдел " Стратегия, по-добра регулация и корпоративно ръководство " към генералния секретариат на Европейската комисия. Балерината Емона Георгиева изправи на крайници феновете в Барселона и Париж. Шампионката на България във фигурното пързаляне Александра Фейгин записа най-хубавото класиране на българска фигуристка на международно състезание за последните 25 години. През април 16-годишната Нургюл Салимова стана гросмайстор. Тя завоюва купата на Европейския самостоятелен шампионат по шахмат за дами, което се организира в турския град Анталия. Фантастична Ивет Лалова още веднъж е седма в света! На 2 октомври приключи на влиятелното седмо място във финала на 200 метра на Световното състезание по лека атлетика в Доха! Най-бързата българка приключи бягането си с време 22,77 секунди.
Не би трябвало да се пропуща битката за по-достойно възнаграждение и условия на труд на медицинските сестри в България. Красимира Обретенова, станала известна като майката, която разплака премиера, откакто задоволително дълго се бори със системата, потегли с детето си към Холандия, с цел да може да му обезпечи по-добро лекуване - и изиска от Бойко Борисов не да плаче, а да поеме отговорност! Вижте нейната изповед в ТАЗИ СТАТИЯ.  Вижте и описа за невидимите обществени на   Валентина Христакева.
През годината започва и планът на Мануела Попова " Не ми се обиждай, само че... ". Тя се осмели да даде глас на скритите проблеми, за които не обичаме да приказваме.

Израелският откривател Орна Донат разяснява своя труд " Съжаление за майчинството " , в който са събрани изповедите на десетки дами. Статията предизвика и задава въпроса: Трябва ли дамата да се усеща отговорна, в случай че не усеща наслада от майчинството? Има ли дами, които не обичат децата си и за какво от дамата се чака безграничната грижа, вижте и други разсъждения на Донат в публикацията. 

" Дискриминацията не е вродена линия в децата. Тя се придобива на един по-късен стадий и е добит инстикт от родителите. Децата са любопитни, те не демонстрират никакви негативни усеща. Имаме и от ден на ден схващане от страна на родителите ", разяснява Галина Георгиева, която е майка на 5-годишно дете. Повечето съперници на еднополовите фамилии не си дават сметка, че огромна част от българите са израснали в различен тип еднополово семейство, а точно - майка и баба. Въпреки това през декември Върховният административен съд (ВАС) удостовери решение на Софийския административен съд и дефинитивно отхвърли регистрация в ГРАО на брак на хомосексуална двойка дами, подписан във Англия.

Може би една от най-красивите дами на планетата Анджелина Джоли счита, че " обществото оказва огромен напън върху дамите, като желае да съчетават в себе си женственост и всемогъщество. Това не е елементарно. Вървейки по пътя си, ние сме принудени да се сражаваме, съпротивляваме... Изискват се толкоз доста старания, с цел да придобием мекота. Всеки ден виждам хора, за които животът не е подарък, само че поисквам на нас и на себе си също - да се смекчим, живеейки в този толкоз нечовечен свят. "
В тирада на срещата на върха на The Wrap Power Women в Лос Анджелис Ева Лонгория съобщи: " Холивуд има наклонност да се " потупва по гърба " всякога, когато има най-малкото разнообразие, това е като: " Хей, имахме ДВЕ дами в основните функции. " Дори тази дума " многообразие " стартира да се изтърква. Изпада от устата на всеки изпълнителен шеф... Трябва да забележим какъв брой пъти тази дума се появява на тази среща… Изображенията в действителност могат да трансформират това, в което имаме вяра. След като променим мнението на хората, можем да променим политиката, която визира тези хора. Чудесен образец за това е по какъв начин след " Игрите на глада " стрелбата с лък стана известна измежду девойките. Или по какъв начин след появяването на сериала " От мястото на престъплението " имаше рецесия в криминалистиката в цялата страна поради телевизионно шоу. "
Дженифър Анистън също направи своето обръщение: " Има напън върху дамите да бъдат майки и в случай че не са, са считани за развалена стока. Може би моята цел на тази планета не е да сътворявам поколение. Може би ми е отредено да направя други неща. "
Истински послания от същински дами
" Пожелавам на дамите да се грижат повече за себе си, да са все по този начин мощни, красиви, умни, да се обичат от цялото си сърце, да възпитават децата си в обич и грижа към себе си, другите и родния дом. Защото те са тези, които първи градят любовта. " Емилия

" Жените не би трябвало да бъдат подценявани поради пол, външен тип, половост. Това, че си красива, че си майка не те прави по-малко способна от мъжете в професионално отношение. Не е спънка да имал огромни фантазии и цели, които да преследваш, без да губиш женствеността си. " Весела
" Уважението. Мисля, че това е, което заслужаваме и към момента не е задоволително. Когато всички стартират да се отнасят към дамите с нужното почитание доста от проблемите ще отпаднат. " Евгения.

" Майките, които отглеждат сами децата си - това са същинските герои. Това са дами, събрали в себе си цялата мощ на мъжете, дамите, че и децата. Иска ми се обществото да е по-малко сериозно към майките, като цяло. Майките са първата и най-лесната цел, само че каквото и да приказваме всяка майка е най-хубавата. " Мила
" В живота на всяка жена има миг, в който тя се усеща застрашена от друга жена. Независимо дали е станало в първи клас по време на спор за Барби, или пък на работното място в състезание за покачване. Тези моменти са толкоз действителни и значими, че могат да действат като катализатори за смяна. Живеем в общество, фокусирано върху концепцията за " Аз " -а - по какъв начин да обичаме себе си, по какъв начин да се грижим за тялото си, за душата, за мозъка. А за какво не използваме този метод на себелюбие, с цел да се научим да се обичаме една друга? Защо дамите би трябвало да живеят в свят, в който се усещат застрашени от " себеподобните ", когато имат силата да се обединят като една? " Елица
" Наистина се потресвам, когато чуя за следващия случай на психическо, полово или физическо принуждение над жена. До по кое време!? Жените не са предмет, не са стока с цена... ние сме доста повече и обществото би трябвало най-сетне да вземат по-сериозни ограничения. Не може да продължаваме да живеем, заблуждавайки се, че няма нищо съдбовно, в случай че мъж удари жена, в случай че я засипе с ужасяващи думи, в случай че заплашва живота й, въпреки и словесно. Защото в никакъв случай не се знае по кое време нещата ще преминат границата, от която няма да има връщане. " Ева
" Жената би трябвало да си разрешава да е Жена, тогава всичко ѝ се усмихва... " Надежда



А дали дамите в България елементарно стават суперегерои може да разберете ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР