Съвременната демокрация е междупартийно състезание. Така е поне на теория.

...
Съвременната демокрация е междупартийно състезание. Така е поне на теория.
Коментари Харесай

Мрежата, която управлява България

Съвременната народна власт е междупартийно съревнование. Така е най-малко на доктрина. В България обаче ръководещите " усъвършенстваха " теорията, като сътвориха мрежа от политически и стопански субекти, която може да оцелее във властта, даже когато някои нейни елементи изгубят изборите. Така да вземем за пример през 2013 година ГЕРБ загуби властта, само че Мрежата оцеля. През 2014 година ГЕРБ се върна на власт и Мрежата процъфтя, въпреки че остана без някои свои звена - като Цветан Василев и детайли от Българска социалистическа партия.

Формално сега на власт е коалиция от ГЕРБ и така наречен " патриоти ". Реално на власт е Мрежата, която съдържа ГЕРБ, Движение за права и свободи, бизнесите и медиите на Движение за права и свободи, " патриотите ", огромни елементи от магистратурата и присъдружни звена като Марешки, Кирил Домусчиев и новите му медиийни придобивки. Дори елементи от Българска социалистическа партия могат да бъдат считани за асоциирани членове на Мрежата (Георги Гергов и Румен Овчаров, например) или най-малко за претенденти, чието участие е било краткотрайно замразено.

Мрежата не е строго йерархизирана конструкция - в нея има известна хоризонталност и самостоятелност на субектите. Това не е мафиотска организация, в която един шеф (capo di tutti capi) подрежда на останалите (дори и този шеф да наподобява на Марлон Брандо от " Кръстника " ). По-скоро става дума за задруга, която оказва помощ на всеки един от участниците да осъществя своите ползи.

През последните две години се научихме да интерпретираме " стабилността " на ръководството, като дарба на Мрежата да се възпроизвежда и да оцелява. И в действителност, във формалната коалиция " сътрудниците " могат да стигнат и до физическа кавга (Сидеров и Джамбазки, например), само че това не трансформира доста действителната конструкция на властта.

Как действа Мрежата?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР