Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Йонко Дяков."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Най-важен е вкусът

Роден и учил в Търговище, първата си работа в ресторант започва преди 19 години, а след това сменя няколко държави като стажант, където специализира и добива незаменим професионален опит в Noma, Копенхаген; Chef Bruce, Chapter One и Chapters в Лондон, Berliner Fernsehturm в Берлин, L’Astrance в Париж, Pura Brasa в Барселона, Grega в Комотини, Hotel Kaya Ramada в Истанбул.

От шеф Дяков може да се почерпи полезен опит за участието в кулинарни състезания, защото е участвал в множество надпревари, а част от наградите, които е завоювал, са: "Най-млад и проспериращ готвач на България" за 2003 – приз на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация "Най-добър готвач на България 2004" – Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, "Ресторант на годината" за 2010 на списание "Бакхус" с ресторант "Акант руж", "Дебют на годината" през 2011 на списание "Бакхус" за ресторант Yonko’s Family, златeн медал на Истанбулския кулинарен фестивал, златен медал от "Бисера мора" в Хърватска, полуфиналист на Global Chefs Challenge в Лисабон, златен медал на Балканската купа в Комотини, Гърция, златен медал от Международната
кулинарна купа – Букурещ, Румъния.

Понастоящем е технолог в "Хепи" ЕАД - заведенията Happy, SASA, Candy, Captain Cook. Успешно изгражда и развива собствен бранд за sous-vide меса - www.11meats.com. Съветът му към младите готвачи е да готвят вкусно, защото вкусът е най-важен.

Първата рецепта от Йонко Дяков за "Морков" - вижте тук

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (92)

Източник: dnevnik.bg