Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Андрей Стоилов."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Понастоящем Андрей Стоилов е главен готвач в хотел "Маринела", София – един от най-големите бизнес хотели в България, и директор на отдел "Храни и напитки" във "Виктория Груп" – компанията, собственик на хотел "Маринела" и още 11 хотела и 500 ваканционни вили. Преди да стане част от мениджърския екип на хотел "Маринела", в периода 2007 – 2013 година Андрей е главен готвач на хотел "Метрополитън", а началото на кариерата си той поставя в хотел-ресторант "Баварска къща" – един от първите частни хотели на чуждестранен инвеститор в България. Следват 6 години в хотел "Амбасадор", където Андрей развива своя талант, за да продължи развитието си в 5-звездния "Хилтън". Там Андрей работи 7 години – 4,5 от които е заместник главен готвач в една от най-натоварените кухни в София.

Любовта към професията не се изчерпва с работното място – Андрей е съучредител на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и като член на управителния й съвет той винаги е в помощ на националния кулинарен отбор и има съществен принос за множеството спечелени отличия от международни състезания в последните години. От 2016 г. Андрей заема поста председател на БАПГ.

Той е капитан на българския национален отбор по време на Кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия през 2008 и 2012 година. Носител е на множество титли за България от международни състезания, сред които златен и сребърен медал от кулинарния фестивал в Ниш, Сърбия; сребро от фестивала Евро-Азия в Екатерининбург, Русия; две бронзови отличия от кулинарната олимпиада в Ерфурт през 2008; малка купа и златен медал от "Лесковачка Скариада 2009" за представяне на българска скара, салати и предястия.

Координатор е и на националния отбор по време на Световна кулинарна купа "Villeroy & Boch" в Люксембург през 2010, където са завоювани бронзови отличия. Треньор е на първия отбор на България, спечелил квота за участие на полуфинали за Bocuse’ d’Or в Брюксел през зимата на 2012 година. Носител е на престижната награда на списание "Бакхус" като главен готвач на "Най-добър хотелски ресторант" за 2012 година.

Организатор, член и председател на журито в най-голямото и най-представителното състезание в страната - Национална кулинарна купа на България, както и в организираните кръгове на Bocuse d’Or в България.

Първата рецепта от Андрей Стоилов за "Спаначено ризото с омар, левурда и тиквички" - вижте тук.

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (82)

Източник: dnevnik.bg