Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Алекс Иванчев."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Роден на 17 август 1990 г. в Русе – Алекс още от малък започва да работи по ресторанти. Дали е, защото така изкарва прехраната си, или е ценител и обича храната, е спорно. Но факт е, че с каквото и друго да се е захващал, това е нещото, което е успяло да отключи всичките му сетива и да го задържи.

След като завършва Професионалната гимназия по туризъм в Русе, за кратко работи като готвач на кораб. Връщайки се у дома, се записва да учи в HRC Academy. Всяка година академията изпраща двама от най-силните си курсисти за една година в Катар - в ресторанта на Жан Жорж. Единият от тях се оказва Алекс Иванчев, който печели сребърен медал за първата си фигура, изваяна от шоколад. Много бързо става "дясна ръка" на сладкаря в Катар и така започва всичко.

На 21 години печели титлата "Сладкар на България". Следва година в ресторант с три звезди "Мишлен" в Америка – The restaurant at Мeadowood в Калифорния, после – Wynn Towers, Лас Вегас, и Grand Hotel Marriott, Алабама. В Алабама се учи как да работи с огромни количества, но да не се пренебрегват качеството и добрата организация. Трудът му не остава незабелязан и печели награда за "Десерт на годината", както и "Служител на годината" в Grand Hotel Marriott.

След тези успехи, освен с таланта си, се връща с огромна мотивация и на 23 години става главен сладкар на бутиков хотел в България. Защитава титлата си и отново печели "Сладкар на България", а с отбора завоюват бронзов медал. Следва отваряне на ресторант "Магус", главен сладкар в ресторант "Космос" и консултант на голяма верига заведения. Посланик е на "Isi България", както и на шоколадите VALRHONA. От 2013 година насам е жури във всички кулинарни състезания, провеждащи се в България, а през ноември 2016 година печели бронзов медал от Кулинарната олимпиада в Ерфурт, Германия.

Вдъхновение черпи от всичко, което обостря сетивата му. Често от нещо видяно и запечатало се в съзнанието му се раждат гениални идеи. Обича да работи с цветове, да създава различни форми и текстури, които след това рисува в чинията. За себе си казва: "Ако не бях станал сладкар, сигурно щях да съм интериорен дизайнер", затова и десерите му наподобяват красиви мебели, които обаче ухаят и се ядат.

Трудно е да се каже коя е любимата му съставка, защото постоянно открива нещо ново, с което да експериментира. Неотдавна това е била лавандулата, а в момента са листата от лайм, бъз, роза. Харесва флорални аромати и вкусове.

Първата рецепта от Алекс Иванчев за "Пържен крем от козе сирене" - вижте тук.

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (73)

Източник: dnevnik.bg