Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Станислав Котев."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

"Кухнята има нужда от здрав разум..."

Понастоящем Станислав Котев е главен готвач и технолог на ресторанти "Виктория" – една от най- големите ресторантски вериги в България. След като през 1997 завършва Техникум по обществено хранене в София, животът му неразривно се свързва с кулинарията. Майка му Иванка Котева и брат му Георги Котев и преди това са го стимулирали да се развива в професията – и двамата с дълги години опит в кухните на елитни хотели и ресторанти в България.

Баба му казвала: "Шума, вълна, торба да е пълна", което според него дълги години важи за храненето на българите, но Станиславе убеден, че мисията му е да помага храната тук да става все по-добре приготвена и от все по-качествени продукти.

В кариерата си е имал няколко важни ментори, които са му помогнали да стигне там, където е в момента. Стажовете в различни ресторанти и хотели в Европа и по света са му помогнали да изгради здрава основа като професионалист – да се научи да разпознава и да оценява отличната храна и да ръководи хора.

Като млад готвач се е стремял да използва възможно най-много и най-сложни техники и да влага възможно най-много съставки в рецептите си. Днес фокусът в храната му са малкото, но качествени продукти и вярва, че вълшебството в кухнята се постига, когато дадеш възможност на продуктите сами да въздействат на възприятията.

Успешният готвач според Станислав е преди всичко вдъхновяващ лидер – емоционален в похвалите и трезв в критиката. Професионалните кухни са пълни със стрес и имат нужда от здрав разум и интелигентни решения. Самият той поддържа мотивацията си с мисълта, че ,,всеки ден е нов ден‘‘ и ако нещата не са се получили добре, утре можем да започнем отначало.

Движеща за него е синергията междухората в екипа – креативни, мислещи, подкрепящи се, настроени да решават проблемите в крачка и най- вече обичащи това, което правят.

Първата рецепта от Станислав Котев за "Маринован пъпеш с пистачо сладолед и прах от горски ягоди" - вижте тук.

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (67)

Източник: dnevnik.bg