Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Станислав Котев

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

" Кухнята има потребност от здрав разсъдък... "

Понастоящем Станислав Котев е основен готвач и технолог на заведения за хранене " Виктория " – една от най- огромните ресторантски вериги в България. След като през 1997 приключва Техникум по публично хранене в София, животът му неразривно се свързва с кулинарията. Майка му Иванка Котева и брат му Георги Котев и преди този момент са го подтикнали да се развива в специалността – и двамата с дълги години опит в кухните на елитни хотели и заведения за хранене в България.

Баба му казвала: " Шума, вълна, торба да е цялостна ", което съгласно него дълги години важи за храненето на българите, само че Станиславе уверен, че задачата му е да оказва помощ храната тук да става все по-добре приготвена и от все по-качествени артикули.

В кариерата си е имал няколко значими ментори, които са му помогнали да стигне там, където е сега. Стажовете в разнообразни заведения за хранене и хотели в Европа и по света са му помогнали да построи здрава основа като експерт – да се научи да разпознава и да прави оценка отличната храна и да управлява хора.

Като млад готвач се е стремял да употребява допустимо най-вече и най-сложни техники и да влага допустимо най-вече съставки в рецептите си. Днес фокусът в храната му са дребното, само че качествени артикули и има вяра, че вълшебството в кухнята се реализира, когато дадеш опция на продуктите сами да влияят на усещанията.

Успешният готвач съгласно Станислав е на първо място въодушевяващ водач – прочувствен в похвалите и здравомислещ в рецензията. Професионалните кухни са цялостни със стрес и имат потребност от здрав разсъдък и интелигентни решения. Самият той поддържа мотивацията си с мисълта, че,,всеки ден е нов ден‘‘ и в случай че нещата не са се получили добре, на следващия ден можем да стартираме изначало.

Движеща за него е синергията междухората в екипа – изобретателни, мислещи, подкрепящи се, настроени да вземат решение проблемите в крачка и най- към този момент обичащи това, което вършат.

Първата рецепта от Станислав Котев за " Маринован пъпеш с пистачо сладолед и прахуляк от горски ягоди " - вижте тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (67)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР