Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Павел Павлов."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Павел е роден в град София през 1987 г., израства в Банкя и завършва местната гимназия по туризъм "Алеко Константинов", специалност готвач. Продължава образованието си, като се записва да учи в HRC Кулинарна академия и по време на обучението си работи в изискани ресторанти като Pirandello в Холандия и SolBar (1 звезда "Мишлен") в Калифорния, САЩ.

От 2010 г. живее в Ставангер, Норвегия. Професионалното му развитие там продължава в ресторант Renaa (1 звезда "Мишлен") и ресторант BØLGEN OG MOI. Страстта си към сладкарството открива по време на работата си за друг реномиран ресторант – "Танго". След три години и половина в "Танго", той решава да премине на следващото ниво, като започва работа в Норвежкия гастрономически институт. Там доразвива сладкарските си умения и получава покана да се присъедини към националния кулинарен отбор на Норвегия.

Той е единственият чужденец, допуснат да участва в отбора. През 2016 г. те участват на Кулинарната олимпиада в Ерфурт, където печелят два златни медала и се класират на почетното четвърто място в света. В момента Павел работи за осъществяването на мечтата си за pastry shop в Норвегия.

Вдъхновението си в кухнята черпи от новите тенденции в кулинарията и предизвикателствата от посещение на различни кулинарни обучения. Няма любимо ястие, но за него няма по-вкусна от родната кухня.

Експериментирал e с много и различни продукти в САЩ и продължава в Скандинавия, като се стреми да се придържа към принципите на здравословното хранене.

Мечтае да отиде на екзотичен остров и да приготвя ястия с напълно непознати продукти. Сред известните личности, за които е готвил, са кралят на Норвегия – Харалд V, групата Kiss, Джъстин Бийбър и редица холивудски звезди. И все пак според шеф Павлов няма значение за коя знаменитост си готвил, защото трябва да си на ниво за всеки свой гост.

Според Павел успехът на едно ястие често е съпътстван от проби и грешки, докато се намери перфектната комбинация. Обикновено търси баланса, следвайки личния си усет и много рядко се ръководи от рецепти: "Да, написано е половин лимон, но големината на лимоните варира, комбинацията лимон и захар например е една от трудните за балансиране. Само вашето небце може да каже кое е правилно."

Първата рецепта от Павел Павлов за "Норвежка дива сьомга" - вижте тук.

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (66)

Източник: dnevnik.bg