Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Милен Панев."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Кариерата на Милен започва преди 20 години, минава през цялата йерархия в кухнята, докато трупа опит в България и в чужбина. Не спира да чете кулинарна литература и да се вдъхновява от световноизвестните Феран Адриа, Хестън Блументал, Андони Луис Адурис, Масимо Ботура, братята Рока, Петер Гилмор, Грант Ашац и др.

Познава добре и класическата, и модерната кухня и твърди, че разликата между добрата и лошата храна е в качествените продукти и в дребните детайли. Членува в Българската асоциация на професионалните готвачи и от октомври 2016 г. е капитан на Кулинарния отбор на България. Носител е на титлата "Готвач на България" за 2012 година.

Вдъхновение черпи най-вече от продуктите – формата и цветовете на зеленчуците, ароматите на билките и подправките. Любимите му подправки са пресен босилек и семена от резене.

Първата рецепта от Милен Панев за "Воден лук с боров мед, биволско сирене и хвойна" - вижте тук.

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (52)

Източник: dnevnik.bg