Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Петър Николов

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Младият диригент на една от най-натоварените кухни в България – в хотел " Маринела ", е роден на щастливата дата 29 февруари през 1984 година Към кулинарията го насочва брат му Никола, който също е един от най-изявените готвачи на България.

След като приключва колеж по хранително-вкусова индустрия, кариерата му стартира през 2002 година в кухнята на софийския хотел " Хилтън ". През 2008 година Петър се причислява към екипа на новооткрития японски ресторант SASA, където работи 4 години, година и половина от които кухнята е под негово управление.

Кариерата му се развива доста бързо, откакто две поредни години печели призове в Националната кулинарна купа на България – през 2010 година второ място вдисциплината " Кулинарен тим на България ", а през 2011 година завоюва купата " Готвач на България ".

В началото на 2012 година той още веднъж печели златото, само че този път на дебютния за България народен кръг на Bocuse d’Or. Така става първият българин, явил се на полуфиналите на най-престижното кулинарно съревнование в света.

През 2013 Петър се причислява към екипа на най-големия бизнес хотел в София – " Kempinski Zografski ", понастоящем хотел " Маринела ", където през днешния ден към този момент е основен готвач. Петър също е част от журито на Националната кулинарна купа на България и Bocuse d’Or – България. В детството си с брат му Никола постоянно правели палачинки за неделна закуска на цялото семейство.

Натовареното всекидневие в професионалната кухня не му разрешава да продължи тази фамилна традиция, само че ароматите от детството не са спрели да го вълнуват и към момента го въодушевяват. Споделя, че за него би било предизвикателство да сготви за деца от детска градина, тъй като това е едно от дребното неща, които не е пробвал в кухнята. Няма обичана фалшификация, само че от дълго време е влюбен в кухнята на Азия и нейните аромати – още от времето, когато е работил с японски и други азиатски готвачи.

Първата рецепта от Петър Николов за " Мида Сен Жак с пушена сланина, карфиол, олио от копър, прахуляк от нори, ферментирал чесън " - вижте тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (52)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР