Съвпадение или скрито послание? Британската кралица Елизабет II възбуди социалните

...
Съвпадение или скрито послание? Британската кралица Елизабет II възбуди социалните
Коментари Харесай

Намек или съвпадение? Кралица Елизабет II се превъплъти в Европейския съюз

Съвпадение или прикрито обръщение? Британската кралица Елизабет II възбуди обществените мрежи, откакто през днешния ден откри Народното събрание с шапка, напомняща доста на флага на Европейския съюз.

Речта на кралицата по традиция обрисува целите на новото държавно управление и депутатите занапред би трябвало да гласоподават утвърждение за тях. Брекзит бе главната тематика и въпреки министър председателят Тереза Мей да упорства от месеци, че Англия ще се раздели дефинитивно с Европейски Съюз и че е по-добре разводът да приключи без договорка, в сравнение с с неприятна договорка за Лондон, думите на кралицата бяха изненадващо меки. В речта си тя остави отворена вратата за договаряния с Брюксел, а облеклото ѝ единствено укрепи това усещане.

Кралица Елизабет бе облечена в синьо, а цветята на шапката ѝ имаха жълти тичинки и цялостното усещане поразително подсещаше знамето на Европейски Съюз. Приликата бе забелязала даже от медии като евроскептичния Daily Mail. Като държавен глава английският монарх се въздържа от заемането на позиция по политически въпроси. Кралицата по този начин и не разгласи обществено дали е за или срещу оставането в Европейски Съюз.

Преди референдума предходната година таблоидът The Sun разгласява на първа страница заглавие, че кралицата е за Брекзит, и това докара до опровержения от Бъкингамския замък и недоволство пред медийния регулатор. След допитването кралицата разяснява сбито " Още съм жива ".

" Също както когато настоя да кара и да вози саудитския крал! Дискретна кралска политика ", разяснява в " Туитър " политологът от Лондонската школа по стопанска система Саймън Хикс.

Some people say the hat Queen Elizabeth II wore to her Parliament speech bore striking similarities to the EU flag https://t.co/jrWU28l2hTpic.twitter.com/Cquy4g3ssK
— CNN (@CNN) June 21, 2017

Споменатата преживелица се е развила през 1998 година, когато починалият саудитски крал Абдулла (тогава към момента престолонаследник) е посетил кралицата в Балморал, и бе разказана в книгата на английския посланик Ширърд Каупър-Коулс " Ever the Diplomat: Confessions of a Foreign Office Mandarin. "

Предлагайки да разведе принц Абдулла из имението с кола, тя изненадващо се настанила на шофьорското място и подкарала автомобила. Кралица Елизабет обаче е карала боен камион по време на службата си във Втората международна война и тесните шотландски пътища не са могли да я изплашен за разлика от принца, който посредством преводача си я помолил да понижи скоростта и да внимава в шофирането. Двадесет години по-късно дамите в Саудитска Арабия към момента нямат право да карат.

Кралицата не за пръв път прибягва до отправяне на послания посредством облеклото си. През 1960 година тайландският крал е удостоил Елизабет Втора с най-висшия медал на страната, а дванадесет години по-късно при посещаване в Банкок тя е носила рокля в същите цветове – бяло и златно, в каквито е и орденът, споделя телевизия CBC.

В Япония през 1975 година кралицата носи небесносиня вечерна рокля с обичайните за острова черешови цветчета.


© Associated Press

Първата дама Нанси Рейгън и кралицата в роклята с калифорнийски макове през 1983 година

През 1986 година, когато става първият английски монарх, посетил Китай, Елизабет Втора е с рокля с избродирани божури – цветето - знак на страната. През 1983 година, когато посещава президента Роналд Рейгън в Санта Барбара, носи рокля с калифорнийски макове – предпазлив знак на признателност за поддръжката на Съединени американски щати във Фолклендската война.

" Ако излиза от парламенти по света или се среща с водачи от Общността на нациите, тя ще се облече в бледолимоново или ярък корал, или различен ослепителен цвят, с цел да се отличава в тълпата. Дори изборът ѝ на шапки е стратегически – лицето ѝ би трябвало да е изцяло очевидно, само че съвършено рамкирано. Мисля, че тя употребява дрешника си доста, доста дейно в общуването със света ", разяснява пред в. " Гардиън " кралският историк Хюго Викърс.

Фотогалерия: Кройката на властта - роклите на кралица Елизабет Втора >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР