Съвместно учение за гасене на горски пожари в трансграничния регион

...
Съвместно учение за гасене на горски пожари в трансграничния регион
Коментари Харесай

Монтана и Пирот - заедно срещу горските пожари

Съвместно обучение за гасене на горски пожари в трансграничния район събра на образователния полигон край село Трифоново пожарникари от Монтана и Пирот. Демонстрацията е финалната част от план за повишение потенциала за ръководство на риска при огромни горски пожари в трансграничния район – съгласуваност, образование, наблюдаване, новаторски способи и технологии, който България и Сърбия извършват от 2016 година Проектът се финансира по стратегия ИНТЕРРЕГ и е на стойност 600 000 евро. Партньори са Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” към МВР-България и Сектора за изключителни обстановки при МВР-Сърбия.
„ Ползата е и за двете страни. Имаме проблеми с гасенето на горски пожари. Сега ще можем да следим региона и от въздуха, това е доста значимо за сполучливото преодоляване и гасенето на пожарите”, сподели полк. Драган Тончевски от сръбския бранш за изключителни обстановки. Миналата година в западната ни съседка е имало над 20 000 запалвания и пожари в горски територии, при тях са починали 20 възрастни хора.
Два дрона, дребен безмоторен аероплан, бус, два пикапа, оборудвани с пожарогасители, и термокамера е получила по плана пожарната в Монтана. Пожарникари от България и Сърбия са подготвени в границите на плана. Създаден е и центъра край село Трифоново, където и отсега нататък ще се образоват огнеборци от двете страни.
Приети са стандартнr процедури за дейности при пожари, тъй че екипи от двете страни да могат да минават държавната граница.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР