Съвместно разследване на експертно-журналистическата група Bellingcat, McClatchy’s и The Insider

...
Съвместно разследване на експертно-журналистическата група Bellingcat, McClatchy’s и The Insider
Коментари Харесай

Bellingcat: Полковник от руското ГРУ с ключова роля за свалянето на малайзиския самолет над Украйна

Съвместно следствие на експертно-журналистическата група Bellingcat, McClatchy’s и The Insider е съумяло с доста огромна възможност да откри и втория от двамата основни обвинени за свалянето на малайзиския пътнически аероплан над Украйна през 2014 година Това е настоящият военачалник от Главното разследващо ръководство (ГРУ, съветското военно разузнаване) Олег Владимирович Иванников, прочут също като някогашен министър на защитата на Южна Осетия Андрей Лаптев. Той е управлявал дейностите на съветските войски на украинска територия, подвизавайки се под прозвището " Орион " и също така е командвал Частна военна компания " Вагнер ".

Групата Bellingcat разполага с доказателства, че той е взел участие в прехвърлянето от Русия в Украйна на ракетата " Бук ", с която на 17 юли 2014 година е свален малайзийският аероплан, извършващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур. Това става на територията на Източна Украйна, следена от проруски сепаратисти.

Разследването е осъществено въз основа на открити източници. То не е престъпно следствие и резултатите от него не могат да станат съображение за правосъдно решение.

Преди ден интернационалното следствие, осъществено от Съвместна следствена група (Joint Investigation Team - JIT), натоварена с формалното следствие за свалянето на малайизския аероплан, удостовери, че ракетата е принадлежала на 53-а съветска бригада, само че но основните уредници за доставянето на зенитно-ракетния комплекс в Украйна още не са открити.

В петък Холандия и Австралия публично оповестиха, че Русия е виновна за злополуката, при която починаха 298 индивида, само че съветските управляващи отхвърлят каквато и да е виновност.

Морис Ракушицкий от Bellingcat в петък съобщи на конференция в Хага, че имат задоволително учредения да посочат кой е единият от двамата основни причинители: " Това е бил човек, който директно е командвал военните интервенции и както през вчерашния ден чухме от JIT, там е участвала съветска военна част и не виждаме по какъв начин той може да не е бил обвързван с унищожаването на MH17 ".

Bellingcat показва в отчета си (пълният текст на съветски език е наличен на уеб страницата The Insider ), че през 2014 и 2015 година Иванников е координирал дейностите на проруските сепаратисти в украинската Луганска област и бойци от частна военна компания, известна като " група Вагнер ". Тези функционалности той е изпълнявал и през юли 2014 година, когато е свален малайизският аероплан.

В интервала 2004-2008 година Иванников е служил в Южна Осетия, където под името Андрей Иванович Лаптев е заемал длъжността началник на Съвета по защита, а по-късно и министър на защитата.

Сега, както допускат от Bellingcat, Иванников се намира в Сирия.

" Имаме " Бук ", на х*й, ще смъкваме "

Три дни преди нещастието – на 14 юли 2014 година се води телефонен диалог сред Олег Бугров, в оня миг " зам.-министър на защитата " на самопровъзгласилата се Луганска национална република, и човек на име " Андрей Иванович " с прякор " Орион ".

Бугров рапортува за това, че украинските самолети обстрелват позиции на сепаратистите. " Орион " го успокоява: " Така те отмъщават за самолетите, само че единствено два дни останаха, ние към този момент имаме " Бук ", на х*й, ще смъкваме ".



И фактически след два дни – и по-точно на 17 юли сутринта, зенитно-ракетен комплекс " Бук " под номер 332, принадлежащ на съветската 53-а зенитно-ракетна бригада (базирана в Курск), пресича съветската граница и се оказва на територията, следена от проруските сепаратисти в Украйна.

В 16:20 същия ден с изстрел от този " Бук ", ситуиран на полето на юг от с. Снежное (и все още територия, следена от сепаратистите), е свален пътническият Боинг, извършващ полет MH17.

Сепаратистите радостно регистрират, че е свален украински военнотраспортен аероплан Ан, само че няколко часа по-късно схващат грешката си. В същия този ден същият този " Бук " под номер 332, само че без една ракета, е видян да се връща към съветската граница.

" Орион " и " Делфин " – двамата основни обвинени

През 2016 година JIT прикани да се откри самоличонстта на двамата основни обвинени - " Орион " и " Делфин ". В предходно следствие на The Insider и Bellingcat бе разпознат " Делфин ": оказа се, че това е съветският военачалник Николай Ткачьов.

От оповестените документи на JIT следва, че " Орион " е управлявал военните дейности, намирайки се на фронтовата линия, до момента в който Ткачьов ( " Делфин " ) е бил отвън зоната на военните дейности (вероятно в Русия). И двамата обаче разискват тайното прекачване на въоръжение, в това число благодарение на трал (видно от фотоси и видеодокументи, " Бук " -ът, с който е свален MH17, е бил импортиран в Украйна на трал).

Игор Гиркин (Стрелков), който в оня миг е заемал поста " министър на защитата на ДНР " ( ДНР е самопровъзгласилата се Донецка национална република -бел.ред.) удостоверява пред The Insider, че е виждал " Орион " в щаба в Краснодон и че той бил почитан съветски офицер.

Идентифицирането на " Орион "

The Insider и Bellingcat в течение на няколко месеца са се опитвали да схванат кой е тайнственият полковник и евентуално тези старания е можело да се провалят, в случай че не са се натъкнали на необикновен женски глас и не е съществувала любовта към извършване на покупки в интернет.

Разследващите екипи са стигнали до домашния адрес на Иванников, също така разкрили сина му, който в този момент живее и работи в Швейцария.

В съветските публични бази попада човек под име Олег Владимирович Иванников, роден на 2 април 1967 година, който живее в Москва и трудоустроен в Министерството на защитата. Олег Иванников е роден през 1967 г в някогашната Германска демократична република, в град Карл Маркс щадт в в фамилията на руски военнослужещ. През 1980-те години приключва висше военно обучение в Киев и Москва, в ракетно-балистичен факултет.



По мемоари на Игор Гиркин, щабът с съветските полковници и генерали в украинското гранично градче Краснодон е съществувал от средата на юли 2014 година и точно там той е виждал " Орион ".

Други източници настояват, че той е бил основан в Луганск в постройката на регионалния боен комитет. Съдейки по всичко, " Орион " е управлявал дейностите от двата пункта, освен това Краснодон е бил база за съветското командване, а в Луганск Иванников е управлявал дейностите на сепаратистите.

ЧВК " Вагнер " също била под разпореждането на Иванников

Не негово послушание е била скандално известната " група Вагнер " (частна военна корпорация, ръководена от Дмитрий Уткин, която води дейни бойни дейности в Украйна, Сирия и Централноафриканската република). Това удостоверява и някогашен участник в ЧВК " Вагнер ".

Източник на The Insider и Bellingcat, осведомен със обстановката, е удостоверил, че Иванников е давал директни разпоредби на Вагнер (Уткин). Официално " група Вагнер " не е обвързвана с съветските управляващи, само че нейни членове употребяват в Сирия военна база на съветското военно министерство, а през 2016 година се снимаха с президента Владимир Путин по време на одобри в Кремъл.

Роман Доброхотов от The Insider, който в петък взе участие в конференция за следствието дружно с представители на Bellingcat, описа, че сутринта се обадил на домашния телефон на Иванников, само че жена му споделила, че той няма да си е вкъщи най-малко още половин месец и че самата тя не знае по какъв начин да се свърже с него.

Ако се съди по званията и длъжностите, които е заемал Иванников, може да се допусна, че по време на събитията в Южна Осетия той е бил полковник, а в този момент евентуално званието му е не-ниско от генерал-майор.

Анализирайки фотографии, видеозаписи, спътикови фотоси и други данни, Bellingcat разгласи още 2015 година, че ракетата " Бук ", с която е свален малайзиският Боинг, е била докарана от Русия и незабавно след нещастието е върната назад там. След това специалистите и публицистите от Bellingcat съумяха да открият с акуратност, че ракетата е принадлежала на съветската 53-а зенитна ракета бригада, основана край Курск.

Малайският аероплан се разрушава в небето над Източна Украйна на 17 юли 2014 година в 16:20 ч. локално време. Мнозинството от всички 298 жертви са холандски жители. Трагедията става в един от най-критичните интервали на опълчването сред украинската войска и проруските сепаратисти в района.

Москва отхвърля да има нещо общо със случая, представяйки разнообразни и постоянно взаимно изключващи се версии за виновността на украинските военни.

Руското разследване, което стартира дело за свалянето на самолета, съобщи, че преглежда като предпочитана версията, че малайизският Боинг е свален от аероплан Су-25 на украинските Военновъздушни сили. Различни специалисти обаче потвърдиха, че това по принцип е невероятно: Су-25 не лети на такава височина и няма ракета, способна да смъкна аероплан на 10-километрова височина.

Сепаратистите се поздравяват за свалянето на самолета, до момента в който не схващат грешката

В дните и седмиците, предшествали гибелта на полет MH17, въоръжени отряди на проруски сепаратисти, противопоставящи се на украинската войска в Донбас, сваляха един след различен украински самолети.

На 17 юли, към 40 минути след злополуката на MH17, в група на обществената мрежа " Вконтакте " се появява " сводка от Стрелков, Игор Иванович ", в която написа следното: " В региона на Торез одеве смъкнаха аероплан Ан-26 [...] Предупреждавахме ги да не летят в нашето небе[...] Птичката падна над резервоара за боклуци, не засегна жилищния бранш. Мирни хора не пострадаха. "

След като се разбра, че е свален пътнически аероплан, този постинг бе свален, а Игор Гиркин (Стрелков) съобщи, че няма никакво отношение към групата. В течение на три месеца обаче от името на Стрелков в тази група се разгласиха известия за хода на бойните дейности Славянск и други места, а тези известия бяха интензивно употребявани от публицисти и Гиркин-Стрелков не оспорваше тяхната достоверност.

Не единствено Иванников и Ткачьов, само че и Путин би трябвало да бъде притеглен под отговорност

Съгласно Наказателния кодекс на Русия, провеждането на нападателна война се санкционира с 20 години затвор. Под експанзия се схваща потреблението на въоръжените сили на Русия против суверенитета, териториалната цялост или политическата самостоятелност на друга страна. В този смисъл, без значение каква е била ролята на генералите Иванников и Ткачьов за свалянето на малайзийския аероплан, техните дейности се явяват съществено закононарушение. Президентът Владимир Путин също е под опасност да бъде измамен под отговорност, в качеството му на висш главнокомандващ: съгласно член 353 от Наказтелния кодекс планирането, подготовката или разгръщането на нападателна война се санкционира с отнемане от независимост за период от 7 до 15 години, припомня The Insider.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР