Съвместно предприятие EuroHPC ще обедини ресурси от 25 европейски държави,

...
Съвместно предприятие EuroHPC ще обедини ресурси от 25 европейски държави,
Коментари Харесай

Решено: ЕС ще инвестира 1 милиард евро в суперкомпютри

Съвместно дружество EuroHPC ще сплоти запаси от 25 европейски страни, с цел да построи инфраструктура за високопроизводителни калкулации

Понастоящем индустрията в Европейски Съюз употребява над 33% от високопроизводителните изчислителни запаси в международен мащаб, само че доставя единствено 5% от тях

Съветът на министрите публично поддържа проектите на Европейската комисия за взаимни вложения с страните членки в създаване на инфраструктура от суперкомпютри на международно ниво, оповестиха от Брюксел.

Суперкомпютрите са нужни за обработка на все по-големите размери от данни. Те носят изгоди на обществото в доста области – от опазването на здравето и производството на сила от възобновими източници до сигурността на колите и киберсигурността.

Днес Съветът одобри Регламент за основаване на взаимното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC) – новосъздадена правно-организационна и финансираща конструкция, която ще сплоти запаси от 25 европейски страни, с цел да построи инфраструктура за високопроизводителни калкулации и данни.

EuroHPC ще оказва поддръжка за научни проучвания и нововъведения в тази област с присъединяване на учени, предприятия и индустрията. Новата конструкция ще обезпечи на обществените и частните консуматори от Европа по-добър достъп до суперкомпютри – основен фактор за поощряване на конкурентоспособността и нововъведенията.

„ Днес болшинството от нашите откриватели и сдружения са принудени да търсят отвън Европа по този начин нужните им първокласни компютри. Европейски Съюз не може да си разреши закъснение. EuroHPC ще ни даде опция да се възползваме от нововъведенията вкъщи “, съобщи заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип.

По думите на Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество, взаимното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще подтиква – посредством системата на публичните поръчки – построяването на конкурентоспособна верига за обработка и доставка на данни благодарение на суперкомпютри в Европа.

„ Чрез своите експертни центрове то ще обезпечи по-големи благоприятни условия на европейските университетски среди, индустрия, дребни и междинни предприятия и обществена администрация, като им даде достъп до необятен набор от запаси, услуги и принадлежности за възстановяване на техните умения в региона на цифровите технологии и нововъведенията “, сподели Габриел.
още по тематиката
Понастоящем индустрията в Европейски Съюз употребява над 33% от високопроизводителните изчислителни запаси в международен мащаб, само че доставя единствено 5% от тях, акцентират от Европейската комисия.

Съвместното дружество ще бъде основано през ноември 2018 година и ще действа до края на 2026 г. EuroHPC ще разполага с бюджет от един милиард евро, половината обезпечени от бюджета на Европейски Съюз, а другата половина – от участващите европейски страни членки. Допълнителни средства на стойност над 400 млн. евро ще дойдат от частни сътрудници.

Дейностите EuroHPC ще се съсредоточат върху две области:

О бщоевропейска инфраструктура от суперкомпютри: закупуване и внедряване в Европейски Съюз на два суперкомпютъра, попадащи в челната петица в международен мащаб, както и на минимум още два други, които към днешна дата биха се наредили измежду най-хубавите 25 в света. Тези машини ще бъдат свързани със съществуващите национални суперкомпютри, като обществените и частните консуматори в цяла Европа ще могат да ги употребяват допълнително от 800 научни и промишлени области на приложение.

Научни проучвания и нововъведения: поддръжка за създаване на европейска екосистема от суперкомпютри, поощряване на индустрията за доставка на технологии и обезпечаване на достъп до суперкомпютърни запаси на огромен брой обществени и частни консуматори, включително дребни и междинни предприятия, в доста области на приложение.

Към днешна дата ангажимент за присъединение към взаимното дружество са поели следните европейски страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Съвместното дружество ще стартира да действа в границите на идващите седмици, откакто бъдат номинирани представителите на Комисията, европейските страни и частните сътрудници, които ще съставляват неговия директорски съвет и индустриален и теоретичен съвещателен съвет.

В по-дългосрочен проект Комисията предлага в взаимното дружество да бъдат вложени 2,7 милиарда евро за подсилване на изчисленията със суперкомпютри и обработката на данни в Европа, като част от препоръчаната през май 2018 година стратегия „ Цифрова Европа “ за интервала 2021-2027 година

С това в допълнение финансиране ще бъдат обезпечени суперкомпютри от международна класа, които да бъдат необятно употребявани както от обществения, по този начин и от частния бранш, включително от дребните и междинните предприятия.

Европейските жители към този момент употребяват в всекидневието си редица суперкомпютърни приложения. Например, при създаването на нови медицински лечения се разчита значително на високопроизводителни симулации, с цел да се разбере естеството на заболявания като рак, сърдечни болести, Алцхаймер и редки генетични разстройства.

В региона на киберсигурността и защитата суперкомпютрите намират приложение за създаването на ефикасни технологии за шифроване, а в композиция с изкуствения разсъдък – за схващане и отразяване на хакерски атаки. Те се употребяват също за проучване на последствията от изменението на климата и за метеорологични прогнози.

За индустрията и предприятията суперкомпютрите могат доста да съкратяват циклите на планиране и произвеждане на продуктите, форсират създаването на нови материали, понижават разноските и усилват ресурсната успеваемост. Например, циклите на произвеждане на коли могат да бъдат скъсени от 60 на 24 месеца, като в същото време бъдат нараснали сигурността и удобството на пасажерите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР