Съвместно написани и внесени законопроекти, в т.ч. за механизъм за

...
Съвместно написани и внесени законопроекти, в т.ч. за механизъм за
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП и ДБ ще внасят съвместно закони, ще правят конституционна реформа

Съвместно написани и импортирани законопроекти, в това число за механизъм за дейно следствие на основния прокурор, конституционна промяна. Това дадоха обещание през днешния ден невиждано от ГЕРБ и обединяването " Продължаваме промяната-Демократична България ", откакто техни представители дадоха общ брифинг в Народното събрание. И от двете обединения настояват, че това не значи държавно управление.

Изявлението пристигна измежду поредност от парламентарни совалки и през днешния ден, в тази ситуация - в срещата участваха Десислава Атанасова, Росен Желязков (ГЕРБ), Николай Денков, Христо Иванов (ПП-ДБ).

" Заедно изработихме законодателна стратегия за първата сесия на напралемаента, обвързана с избора на ръководител ", обяви Десислава Атанасова (ГЕРБ) и изброи обрисуваните и през вчерашния ден цели - Шенген, еврозоната, Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), правосъдната промяна.

Целта била до идния вторник да са подготвени няколко предпочитани закона, които да бъдат препоръчани на останалите парламентарни групи в сряда - за поддръжка (макар ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България да имат мнозинство). 

Някои планове ще бъдат импортирани взаимно, уточни още председателката на парламентарната група на ГЕРБ. И изброи: Наказателно-процесуалният кодекс (НПК), антикорупционната комисия, законът за отбрана от домашното принуждение.

Към момента " на масата " е комплициран Наказателно-процесуален кодекс, направен от екипа на Надежда Йорданова (ДБ) като министър на правораздаването и удължен от наследника й - служебния министър Крум Зарков. В предишния парламент той бе неодобрен от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Зарков внесе тогава и промяната в КПКОНПИ, подобен план показа и " Промяната ". Той бе натикан във " фризера " и не стигна и до второ четене. От Демократична България пък имаха план на закон за домашното принуждение - неодобрен и от ГЕРБ, и от Българска социалистическа партия.

От изказването през днешния ден се разбра, че взаимни работни групи ще изчистят плановете и обединят в един, там където са повече, като по информация на Клуб Z планът на Зарков за механизма за надзор на основния прокурор евентуално нямало да претърпи радикални промени. За него упорстваха в предишния парламент и Политическа партия, и Демократична България, а в хода на предизборната акция водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заричане, че депутатите му в 49-ото Народно събрание ще го поддържат.
С конституцията напред
Освен взаимните закони, ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България се готвят да трансформират и конституцията и надлежно да търсят конституционно болшинство. За задачата са се разбрали да проработи (най-сетне) конституционната комисия в Народното събрание (което обаче може да стане едвам след избора на председател). Щели да се вземат поради и плановете за промени в главния закон, стартирани в предходни национални събрания. Такива имаха от Демократична България, ГЕРБ (когато Борисов бе оповестил " рестарт " ), както и Движение за права и свободи.

Разговор за промените в конституцията организираха малко по-рано денем Борисов и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

С други думи - ще се търси и Движението за конституционно болшинство. Комисията по конституционните въпроси щяла да е на паритетен принцип, а задачата - да се излезе с общ план.

Друг е въпросът какъв брой време лишава една конституционна промяна, ще се схванат ли " съставните единици " по правенето й за детайлиите, с цел да няма дежавю от 2016 година, когато Христо Иванов, вицепремиер тогава на Борисов, напусна поради изкривяването на текстовете. Както и - какъв брой дълъг ще е животът на 49-ото Народно събрание въобще.
" Поне за една сесия да стартираме Народното събрание "
За Иванов, участник в срещата през днешния ден, взаимните действия представлявали " поетапно пускане на обособените детайли на парламентарната република ".

" Поне за една сесия да стартираме Народното събрание. Това са първи стъпки, от които ще зависи ще можем ли да създадем втори, трети...

Дали ще можем втори и трети - сега никой не може да каже ", уточни той.

А Желязков добави, че въпреки това Народно заседание да е почнало като предишното (т.е. с бламиране на номинацията на първата политическа мощ за пресдедател), имало някои нюанси. И желали да покажат в този момент, че не е въведения за скачане в 50-ото Народно събрание.
А бюджетът?
Не се разбра обаче какво ще се случва с бюджета на страната. Служебната власт към този момент даде поръчка, че до края на месеца ще внесе план за бюджет за 2023 година, нещо което отхвърли да направи в предходния парламент.

Бойко Борисов обаче към този момент неведнъж даде поръчка, че партията му няма да поддържа бюджет, в случай че няма постоянно държавно управление, което да го извършва. От " Промяната " обаче упорстват дакъв да се одобри.

Днес Десислава Атанасова разгласи по какъв начин " ние, които сме тук, сме наясно ", че в случай че Народното събрание върви към следващ разпад и предстоят нови предизборни акции, бюджетът ще стане пленник на популизма. Това " ние " очевидно трябваше да включва и представителя на Политическа партия Николай Денков. От неговото изказване се разбра, че решение по какъв начин ще се действа с парите на страната в тази " взаимна " с ГЕРБ активност в реалност, към момента няма.
А ръководителят?
Разбра се и още нещо - че " стои на масата тематиката с някакъв формат на периодично повтаряне " (по Христо Иванов) за ръководител на Народното събрание. Бе дадена поръчка, че тази тематика ще се отпуши след вторник. Очакванията са, че ГЕРБ ще поддържа предлагането на ПП-ДБ ръководителите да са двама и да се ротират през два месеца, в това число тези на правната комисия. ГЕРБ предлага Желязков, а ПП-ДБ ще предложи Никола Минчев.

Малко по-рано денем, при една от многочислените си изяви в Народното събрание Борисов разгласи, че " председателят ще се избере за момент, щом имаме подготвеност за държавно управление ". Което бе на процедура опровергано малко по-късно от Политическа партия и Демократична България, които за следващ път настояха, че държавно управление с мандата и присъединяване на ГЕРБ няма да вършат.

А и от групата на ГЕРБ, откакто стана ясно, че ръководителят ще пристигна със взаимната законодателна стратегия.
Бракът
На последвалите въпроси за това дали американското посолство било наредило да се прави ръководство ГЕРБ-ПП-ДБ, Христо Иванов се ядоса.

" Престанете да унижавате България с клевети, че някакво посолство може да въздейства. Ако това беше действителността, от дълго време щяхме да имаме държавно управление! ", съобщи той.

" Никой не приказва нито за посолства, нито за брак. Никой не приказва за фамилна имуществена общественост ", заяви и Десислава Атанасова.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР