Съвместният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да

...
Съвместният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да
Коментари Харесай

Косачев заяви, че е необходим твърд отговор на демарша на трите балкански страни по отношение на самолета на Лавров

Съвместният отвод на България, Черна гора и Северна Македония да пуснат самолета на Министъра на външните работи Сергей Лавров в Сърбия е ориентиран против две суверенни европейски страни.

Необходима е обща със Сърбия твърда реакция. Това написа в своя Telegram канал заместник-председателят на Съвета на Федерацията Константин Косачов.

„ Настоящият демарш, несъмнено, не касае самолета. Той е ориентиран против Русия като страна и против Сърбия като страна. Реакцията, уповавам се, ще бъде взаимна и пределно безапелационна, под формата освен на дипломатически митинги, само че и на съответни, на практика ответни дейности. Да послужи за урок “,- написа сенаторът.

Според него, посочените балкански страни не са взели това решение сами. „ И трите страни, след присъединението им към НАТО, съществено изгубиха своя суверенитет и за дълго време, а Европейският съюз за тях, както за членовете, по този начин и за претендентите, е единствено прикритие на това срамно събитие. Говорим за демарша на НАТО, а без Съединени американски щати това нямаше да се случи. Чрез директна интервенция в двустранните връзки на две суверенни европейски страни, които не са членки на алианса – Русия и Сърбия – НАТО се пробва да завземе и да подчини останалата част от Европа. Следва глобализацията на алианса към останалия свят, където Китай е стратегическа цел номер две след Русия “, – отбелязва заместник-председателят на Съвета на Федерацията.

На 5 юни стана известно, че управляващите на три балкански страни – България, Северна Македония и Черна гора са затворили въздушното си пространство за прекосяване на самолета на Министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров за Сърбия. Ръководителят на съветското външнополитическо ведомство трябваше да посети Белград на 6-7 юни.

По-рано в списание «Международная жизнь» беше оповестена публикация, отдадена на опитите на Съединени американски щати да преобладават на международната сцена, привличайки към себе си съдружници за борба с Русия и Китай. „ Пристъпвайки към дейности, Байдън се опита, следвайки Обама и Тръмп, да се избави от бремето на войните в Ирак и Афганистан и реализира подписаното от Тръмп съглашение за евакуиране на американските войски от Афганистан през 2021 година Това никога не значи отвод на Съединени американски щати от претенциите за световно владичество. Напротив, незабавно след избирането му, Байдън разгласи готовността си да седне отпред на масата и да управлява света, за което никой не го е канил. В изявленията си той показа новата външнополитическа теория на Съединени американски щати, целяща да сплоти груповия Запад към себе си и да го принуди, в сходство с американските ползи, да се причисли към изолацията и потискането на Русия и Китай, оповестени за световни съперници. Това трябваше да се схваща като повишение на градуса на американската имперска безочливост във връзка с тези две страни до бойна позиция, в която те имаха намерение да слагат своите съдружници от НАТО и други страни. Това важи изключително за Индо-Тихоокеанския район, разгласен за първи приоритет на външната политика на Байдън, където незабавно беше основан англосаксонският блок АУКУС от Австралия, Англия и Съединени американски щати. В същото време нищо не застрашаваше сигурността на Съединени американски щати или американското водачество в границите на груповия Запад. Нямаше опасност и преди, когато Съединени американски щати започнаха да уголемяват НАТО на Изток, знаейки доста добре, че засягат жизненоважните ползи на Русия и явно решавайки просто да ги пренебрегват. Въз основа на издаденото от администрацията на Байдън през март 2021 година „ Временно стратегическо управление по национална сигурност ”, неговата нова идея за външна политика би могла да се назова „ обграждане и въздържане на Русия и Китай “. Наистина, този документ Съединени американски щати канят Китай към „ секторно съдействие “, т.е. по въпроси, които съставляват интерес за Съединените щати. Такова предложение беше направено на Русия преди 10 години и докара до дълбока рецесия в руско-американските връзки “, – се споделя в публикацията.

Източник:
https://interaffairs.ru/news/show/35527
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР