Съвместният механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на

...
Съвместният механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на
Коментари Харесай

Кой използва химическо оръжие в Сирия?

Съвместният механизъм на Организация на обединените нации и ОЗХО (Организацията за възбрана на химическите оръжия) за следствие на химически офанзиви в Сирия приключи публично работата си, съобщи ТАСС.

Срокът на пълномощията на комисията, която упрекна Дамаск, че нееднократно е прибягвал до бойни отровни субстанции, изтече в среднощ нюйоркско време (5 часа по Гринуич тази сутрин), без Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да се споразумее за удължение на мандата й. Стефан Дюжарик, представителят на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, удостовери прекратяването на работата на Съвместния механизъм.

Дискусиите в Организация на обединените нации продължиха до последния миг. Консултациите при закрити порти започнаха незабавно след съвещанието, на което Русия наложи несъгласие на препоръчаната от Япония резолюция за техническо удължение на мандата на комисията с 30 дни.

Според дипломатически източник са били обсъждани новаторски решения, които биха разрешили удължение на работата на комисията, без да се приема резолюция.

Не е изключено Съветът за сигурност да се събере на съвещание, с цел да възвърне работата на Специалния механизъм за следствие след приключването на периода на мандата му.



Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя обаче предизвести, че Москва няма да допусне удължаването на работата на комисията в настоящия й тип.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР