Съвместните заеми от дълговите пазари на държавите от Европейския съюз

...
Съвместните заеми от дълговите пазари на държавите от Европейския съюз
Коментари Харесай

Испания: Възстановителният фонд на ЕС не е благотворителност

Съвместните заеми от дълговите пазари на страните от Европейския съюз за финансиране на фонд за възобновяване от икономическата рецесия, породена от пандемията Covid-19, не е щедрост, съобщи испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая преди решаваща европейска среща на върха на 17-и и 18-и юли, представена от Ройтерс.

Всички участващи страни ще допринесат за изплащането на дълга, даже северните така наречен " спестовни " страни, уточни тя в понеделник в изявление за белгийската радиостанция RTBF.

" Страни като Холандия няма да дават благотворителни средства на Испания или Франция ", сподели госпожа Гонсалес. Всяка страна би поела част от общия дълг, симетричен на икономическата ѝ тежест, добави тя..

Според Гонсалес Германия би съдействала с 20% в издадения взаимен дълг от името на Европейска комисия, Испания с 9%, а Холандия, да вземем за пример, с 6%.

27-те водачи на Европейския съюз би трябвало да се срещнат по-късно тази седмица (на 17 и 18 юли), с цел да договорят седемгодишната бюджетна рамка на Европейски Съюз и основаването на оздравителен фонд в размер на 750 милиарда евро, финансиран посредством общ дълг.

Две трети от сумата (500 милиарда евро) би трябвало да бъдат предоставени на потърпевшите от коронавирусната рецесия страни членки под формата на безвъзмездни дотации, а една трета (250 милиарда евро) под формата на подлежащи на връщане заеми.

Идеята за основаване на този фонд сложи богатия, " спестовен " север от Европейски Съюз против мощно задлъжнелия юг, който беше обиден и по-силно от пандемията припомня Ройтерс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР