Съвместни проверки на полицаи, горски служители от Шумен и от

...
Съвместни проверки на полицаи, горски служители от Шумен и от
Коментари Харесай

Акция срещу черен пазар на дърва в Шуменско

Съвместни инспекции на служители на реда, горски чиновници от Шумен и от ДЛС „ Паламара ” приключиха с досъдебни производства за нелегално предпазване на дървесина в селски къщи.

По време на акцията против черния пазар на дърва за огрев три мобилни групи влезнали на разнообразни адреси в селата Долина и Тъкач, община Каолиново. Действали по постъпила информация от горски стражари. Установени са нерегламентирано добити дърва за огрев в 6 от тестваните 20 семейства в село Тъкач.

Задържани са общо 6 кубика бракониерски дърва. В рамките на взаимната акция чиновниците на Министерство на вътрешните работи са образували и две досъдебни производства за държане на нелегално добита дървесина.
„ Благодаря на сътрудниците за координираните старания да пресечем порочните практики, каквито са и търговията, и потреблението на нерегламентирано добити дърва за огрев. Предприетата акция е част от ограниченията за ограничение на противозаконната сеч. Разчитаме доста и на съдействието на
жителите. Със своите сигнали на телефон 112 при всяко подозрение за нарушаване те биха могли действително да ни оказват помощ в опазването на горския фонд ”, разяснява шефът на ДЛС „ Паламара ” инж. Севен Башлъ.

Той прикани хората да наблюдават деликатно дали закупената от тях дървесина е със легален генезис, защото осъществяването на сеч, товаренето, превозването, разтоварването, придобиването, съхраняването и преправянето на дървесина без позволение се санкционират с санкция от 50 до 3000 лева

Ако противозаконните дейности се правят проведено с комерсиална цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказване е имуществена глоба от 100 до 5000 лева

При наново нарушаване в период от 1 година от влизането в действие на наказателно разпореждане
се постанова санкция или имуществена глоба в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до 6 години затвор и санкция от 1000 до 20 000 лева, припомнят от Североизточното държавно дружество.

Инж. Севен Башлъ осведоми още, че в края на предходната седмица горските стражари и мобилните контролни екипи са направили взаимен обход на горите в землищата на селата Изгрев и Тъкач. Хванат е извършител с каруца с 1 куб. м дърва за огрев без наложителните по закон маркировка и превозен билет. По случая са формирани два акта и един констативен протокол, а каруцата и натоварената в нея церова дървесина са иззети.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР