Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно

...
Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Стартират проверки на трите електроразпределителни дружества у нас

Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране ще ревизират от 15 до 25 януари трите електроразпределителни сдружения. Това е една от незабавните ограничения, които подхваща страната в отговор на терзанията от страна на бизнеса за съществено повишаване на електрическата енергия на борсата, по-специално – на сегмента „ ден напред “. Мерките бяха оповестени на брифинг през днешния ден от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителя на КЕВР Иван Иванов.
„ Днешните ни диалози са в отговор на изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие на 8 януари, където синдикатите и бизнесът показаха сериозна угриженост от повишаването на електрическата енергия. За нас е значимо българският бизнес да бъде конкурентоспособен и страната ще предприеме всички законови дейности, с цел да подсигурява това “, сподели министър Теменужка Петкова.
Проверките ще започват с „ Електроразпределение Север “ ЕАД, по-късно ще бъде тествано „ Електроразпределение Юг “ ЕАД и най-после – „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД. Според своите законови пълномощия специалистите от Министерството на енергетиката ще ревизират техническото положение и употребата на енергийните обекти, както и спазването на подзаконовите нормативни актове по използването на Закона за енергетиката – наредбата за техническата употреба на електрически централи и мрежи, наредбата за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии, наредбата за активността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и наредбата за сервитутите на енергийните обекти.
В рамките на своята подготвеност регулаторът ще ревизира по какъв начин трите сдружения извършват своите лицензи.
В понеделник, 14 януари 2019 година, ръководителят на КЕВР Иван Иванов привиква среща на ръководителите на трите електроразпределителни сдружения, държавните компании, които обезпечават главните количества електрическа енергия за свободния пазар (НЕК ЕАД, АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД и Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “ ЕАД), както и на БЕХ ЕАД, Българската самостоятелна енергийна борса и ЕСО ЕАД. В срещата ще взе участие и министър Теменужка Петкова. Целта е да се набележат спомагателни ограничения за повишение количествата електрическа енергия за пазар „ ден напред “ и понижаване на натиска за търсене на електрическа енергия на този сегмент. В момента електроразпределителните компании купуват силата за софтуерни загуби точно от пазара „ ден напред “ на борсата и тези количества доближават до 30% от търгуваната електрическа енергия на този сегмент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР