Съвместни действия предвиждат двата основни синдиката у нас. Декларация със

...
Съвместни действия предвиждат двата основни синдиката у нас. Декларация със
Коментари Харесай

Синдикатите с общи искания и съвместни акции за нови заплати

Съвместни дейности плануват двата съществени синдиката у нас. Декларация със обществени претенции са подготвили от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда  „ Подкрепа “ (КТ “Подкрепа ”). Тя ще бъде връчена на президента Румен Радев и на депутатите от 48-ия парламент. Това заяви пред публицисти президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той изясни, че с изключение на приходите и обществените права, в декларация има претенции и оферти по отношение на „ Зелената договорка “ и енергетиката.

Двата синдиката ще желаят среща и с президента. Димитров сподели, че се планува взаимна протестна акция сред двата синдиката. 

За приходите две неща стоят пред скоба, преди всичко е компенсиране на цялата инфлация до края на годината както в държавния, по този начин и в частния бранш по всички вероятни способи и договаряне на растеж на заплати, разяснява Димитров. Възстановяване на изгубената покупателна стойност през 2023 година е задачата, която слагат синдикатите. Димитров акцентира, че има фрапантно нарастване на главните артикули. Той уточни още, че за бюджета за следващата година синдикатите упорстват за 850 лв. минимална работна заплата и 12-13% % растеж на приходите.

Лидерът на КТ “Подкрепа ” Димитър Манолов съобщи, че са водени диалози с министъра на енергетиката за това, че би трябвало да договорят незабавно някои ограничения в Националния проект за възобновяване и резистентност. Той сподели, че синдикатите са били осведомени с проектозакон, с който се планува две цени за тока. По думите му това предложение би трябвало да се обясни. Парламентът безусловно би трябвало да одобри бюджет, акцентира Манолов.

На полемика през днешния ден КНСБ и КТ “Подкрепа ” дискутираха проблемите в другите браншове. Обсъдиха със своите членове и взаимните си претенции, които ще насочат към президента и Народното събрание. Пламен Димитров сподели, че се разисква какви тъкмо да са дейностите на конфедерациите, с цел да може да има действителни последици. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР