Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония

...
Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония
Коментари Харесай

Съвместната комисия трябва да „компенсира загубеното време”

Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси сред Северна Македония и България би трябвало да организира съвещание преди декември, с цел да компенсира изгубеното време в интервала на изборите и на пандемията, заяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи в изявление за ТВ Канал 5, съобщи БГНЕС.

По думите му политиците биха могли да намерят решение, само че какъв брой трайно ще е то? Понеже то ще се възприема като политическо решение, което не се базират на научни наблюдения, по тази причина на следващия ден всеки може да го оспори. „ Затова считам, че е най-устойчиви, най-верните решения ще бъдат тези, които историците без въздействието на политиците ще създадат като изводи. Бих желал тези въпроси да бъдат приключени, да отпаднат от дневния ред, с цел да можем да продължим договарянията. Бих желал тези въпроси да не са част от нашия политически дискурс, да влезем в различен метод на действие на обществото, който е промени, околна среда, господство на закона и всичко, което планува преговорния процес”, сподели Османи.

Относно срещата в София на 10 ноември и дали има опция за среща по-рано от Берлинския развой, Османи посочи, че въпросът дали ще има предварителна среща зависи от доста фактори, в това число от диалозите, които се организират всекидневно. „ Общувам с колежката Захариева, само че и двете министерства поддържат връзка всекидневно във връзка с различията”, сподели той.

По думите му българската страна се придържа към друго пояснение на македонския език и произхода му. „ Спорът е към тяхното мнение, че историческият подтекст на езиковия произход би трябвало да бъде приет. Нашата позиция обаче е, че въпросът за езика не е въпрос, който се контролира в междудържавните връзки, това е въпрос, който произтича от правото на самоопределяне и самоизразяване на жителите, уточни Османи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР