Съвместната историческа комисия вече заседава повече от година. Има постигнат

...
Съвместната историческа комисия вече заседава повече от година. Има постигнат
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи

" Съвместната историческа комисия към този момент заседава повече от година. Има реализиран прогрес по тематиките за св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и други Основното разрешение на проблемите със Северна Македония е личността на Гоце Делчев. Ние желаеме само истината. Гоце Делчев доста пъти е казвал и писал, че е българин. След 1944 година едно от най-голямото изменничество на Българска комунистическа партия по отношение на България е отхвърли македонците да бъдат приети за българи. Това става под натиска на Сталин и Тито. Точно тогава костите на Гоце Делчев са върнати в Македония и цялата доктрина за държавността на Македония се гради към Гоце Делчев. " Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева в изявление за bTV.
По думите ѝ " България няма никаква искания за историята на Северна Македония след 1944 година, само че те би трябвало да спрат да лъжат децата си и да ги възпитават във подправен шовинизъм. Трудно е, само че мисля, че вървим в вярна посока. След подписването на Договора за другарство са направени доста неща. В този контракт има доста ясни условия. Ние желаеме тези условия да се съблюдават. Това, че Македония е почнала договаряния с Европейски Съюз не е значи край. "
" Аз постоянно съм им казвала, че би трябвало да съблюдават изискванията и да пишат истината в учебниците. Никога не сме очаквали да бъде елементарно, само че в Македония би трябвало да кажат истината. Ние не желаеме да променяме историята на Македония, а просто да се каже истината. Не може да се пишат неистини в учебниците. Гоце Делчев се е писал, че е български революционен деятел. Няма какво повече да разясняваме. Ясно е, че е тази антибългарска акция ще продължи, само че в случай че македонците желаят да бъдат в Европейски Съюз, първо би трябвало да бъдат европейци. Ние просто желаеме да се споделя истината ", безапелационна беше Захариева.
" Аз не утвърждавам оценката на Холандия. Проблемът е, че сега Шенген не работи и за промени в Шенген се приказва от дълго време. Ние работим и реализираме триумфи в битката с корупцията. Ние си знаем къде са проблемите ни и сме фокусирани върху тях. Няма потребност някой да ни ги споделя извън, с цел да се случва нещо. Г-жа Корнелия Нинова изговори доста погрешни неща. Този отчет беше за всички страни в Европейски Съюз и показваше къде още може да се положат старания. Ние доста добре знаем проблемите си и ги решаваме ", добави още Екатерина Захариева.
" Дали ще има промени в кабинета и в ГЕРБ може да каже единствено министър председателят Бойко Борисов. Промените в едно държавно управление и партия са нещо изцяло обикновено. Мисля, че сме покрай сделка за изтребителите F-16. Цената, която се загатва в медиите, не е крайната. Тепърва предстоят още договаряния. Процедурата в Съединени американски щати е доста по-различна в сравнение с в България. Българските летци заслужават най-хубавото и аз съм уверена, че ще го получат ", разяснява още външният министър.
По думите ѝ " в България нямаме регистрирани бойци, които са се сражавали в Сирия или Ирак на страната на " Ислямска страна ". Това, че ИД е разгромена не значи, че борбата е извоювана. Всички би трябвало да бъдем доста деликатни ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР