Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови

...
Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови
Коментари Харесай

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови работа след година прекъсване

Съвместната историческа комисия сред България и Северна Македония ще възобнови работата си на 15-16 октомври след една година спиране.

България поддържа евроатлантическия път на Северна Македония, само че единствено в случай че извършва Договора за другарство и добросъседство от 2017 година Това стана ясно след среща сред премиера Бойко Борисов и вицепремиера Екатерина Захариева с външния министър на югозападната ни съседка Буяр Османи. Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз цели започване на договаряния със Скопие доникъде на декември, само че България има право на блокиращ глас.

На взаимна конференция с Буяр Османи Екатерина Захариева увери, че двете комисии след година спиране ще се съберат другата седмица. Надявам се да има създадем среда да се върнат към градивния дух на работа, добави тя.

" Тази аудиенция възвръща политическия разговор след дълготрайно спиране. Имаше избори и COVID-19. Да възстановим духа на другарство и добросъседство. През всички тези години сме се потвърдили като добър комшия и другар. Бъдещите генерации няма да ни простят. Трябва да се върнем към контрактуваното 2017 г, сподели Захариева

Пътят е обвързван с доста промени, осъществяване на критерии. Обръщам внимание на националната позиция на България. Не ми се желае основаването на настроения в общественото пространство да пречи на тази среща, сподели тя. Съседите по пътя на промените би трябвало да бъдат членове на Европейски Съюз. Така че, имаме време, не доста. Двете исторически комисии след година спиране ще се съберат другата седмица и се надявам да наваксаме неналичието на година работа колкото се може по-скоро, увери Захариева.

Захариева съобщи, че има доста работа за извършване в другите браншове - в стопанската система, в образованието, културата, в инфраструктурата.

" В тази връзка ускорение на построяването на кулоар Номер 8 ще бъде най-хубаво удостоверение и знак към жителите ни за волята да се свързваме и да вършим вложения и да подкрепяме бизнеса ", сподели тя. Захариева се надява да се преодолее известното закъснение по кулоар 8.

Двамата Буяр Османи са разискали и пандемията от ковид.

" По време на пандемията България мисля, че за следващ път се потвърди като откровен другар. Факт е, че ние бяхме единствената прилежаща страна, която от самото начало останахме отворени и подпомогнахме към 17 000 македонски жители да преминат през територията на България, с цел да си стигнат у дома или да отидат, където са тръгнали. В най-голямата потребност, когато всеки търсеше защитни средства за лекарите, ние успяхме да дарим от най-високо качество и равнище. Успяхме да осигурим дарения и финансиране на най-уязвимите жители на Република Северна Македония ", сподели Захариева.

От своя страна Буяр Османи съобщи, че нашите другарски връзки са постоянни и увери, че през днешния ден са говорили отворено по всички тематики. Призова за по-честа връзка сред двете страни на всички равнища.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР