Съвместната инструкция на ДАНС и МОН, позволяваща пълен и постоянен

...
Съвместната инструкция на ДАНС и МОН, позволяваща пълен и постоянен
Коментари Харесай

Юрист: Инструкцията на ДАНС за децата е опасен прецедент

Съвместната директива на ДАНС и МОН, позволяваща цялостен и непрекъснат достъп до осведомителните фондове в просветителното министерство, е неуместна и юридически неизпипана. Това разяснява Фани Давидова, правист и специалист по отбрана на персоналните данни, във връзка плана на директива на организацията и министерството за достъп на ДАНС до информация за всички възпитаници и студенти у нас. Според нея единственият верен ход в тази ситуация е да се изпрати мнение против замисления документ, написа Сега.
Както стана ясно ДАНС желае невиждан 24-часов достъп, 7 дни в седмицата, до осведомителните фондове на Министерството на образованието, в които се съдържат данни за всички деца в предучилищна група, както и за всички възпитаници и студенти в България. Мотивите към инструкцията са сбити - от тях се схваща единствено, че достъпът се желае за " справочна активност ". Нито МОН, нито ДАНС разясниха плана, макар че той събра много отрицателни реакции, в това число и на strategy.bg, където е оповестен за публично разискване.
" Този документ е неуместен. Самият текст отваря врата за доста тълкования, също така е юридически неизпипан “, разяснява Давидова, оприличавайки инструкцията с това всеки жител на избрана дата от месеца да рецитира обществено данните от паспорта си. По думите й една от главните цели на отбраната на персоналните данни е да няма абонаментен и непрестанен достъп до бази данни, събрани с друга цел. Такъв достъп не е очакван нито в еврорегламента за отбрана на персоналните данни, нито в последващата я декларация, разяснява тя.
Юристът изрази опасения, че в случай че планът мине в този си тип, това ще сътвори рисков казус. Защо тогава " ДАНС да не изиска сходен непрестанен достъп и до банковата информация да вземем за пример “, попита Давидова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР