Съвместна комисия с представители на Турция, Русия, Украйна и ООН

...
Съвместна комисия с представители на Турция, Русия, Украйна и ООН
Коментари Харесай

Започна инспекцията на първия кораб със зърно от Украйна, закотвен край Босфора


Съвместна комисия с представители на Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации стартира инспекцията на първия транспортен съд, претрупан с царевица, дошъл от Украйна според съглашението за безвредни доставки през Черно море на блокираното на украински пристанища зърно, съобщи турската телевизия НТВ.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6529
След приключването на инспекцията корабът " Разони ", плаващ под флага на Сиера Леоне, ще продължи към Ливан.

Инспектиращият екип отпътува към комерсиалния транспортен съд, закотвен край входа на Босфора, с две лодки от пристанището Румелифенери, съобщи Анадолската организация.

Комисията към този момент е пристигнала и прави регулиране на товара. Когато инспекцията завърши и в случай че не възникне проблем, ще бъде подписан протокол и на кораба ще бъде разрешено да продължи към крайната си дестинация.

Тази първа инспекция съставлява самобитен тест за осъществяването на съглашението от 22 юли, като в случай че всичко е наред, 16 кораба са в подготвеност да отплават от украински пристанища, отбелязва НТВ.

Според украинското министерство на инфраструктурата все още доставките ще бъдат лимитирани до три кораба на ден, а месечното количество зърно, което ще бъде транспортирано през безвредния кулоар в Черно море, няма да надвишава 3 милиона тона. Впоследствие както броят на корабите, по този начин и количеството на износа може да се усили.

Доставките на зърно се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. Споразумението планува отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено поради продължаващата към този момент шест месеца война сред Русия и Украйна. Отделно в Истанбул е открит Съвместен координационен център, който ще инспектира товарите.    
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР