Съвместимост и популярност са факторите за романтична връзка, съобщи ЮПИ,

...
Съвместимост и популярност са факторите за романтична връзка, съобщи ЮПИ,
Коментари Харесай

Ето от какво зависи романтичната връзка

Съвместимост и известност са факторите за сантиментална връзка, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на психическо проучване, направено от Калифорнийския университет.

Александър Бакстър, създател на изследването, споделя, че въпреки съвместимостта да е оценена като основен фактор за започване на сантиментална връзка, психолозите са сюрпризирани от връзката й с другия фактор – известността. 

Изследването на университета е обхванало общо 6600 участници. 550 участници в така наречен бързи срещи са споделили усещанията си и ползите по отношение на евентуални сътрудници. 

Описани са три фактора за интерес към започване на връзка: селективност, известност и съгласуемост. Ако харесваме някого, тъй като всички останали го харесват, това е известност, споделя Бакстър. Ако обаче известността на обекта няма значение, това е съгласуемост.

В последна сметка психолозите обобщават, че и известността, и съвместимостта са основни за пораждане на сантиментален интерес при бързите срещи. Популярността несъмнено е фактор, споделя Александър Бакстър, защото на подсъзнателно равнище желаеме да се харесаме на близките, а от това и избора на харесван от близките сътрудник, с който желаеме да се покажем. 

Първите усещания са значими, само че не те са решаващи за по-нататъшно развиване, споделя Пепър Шуорц, професор по социология във Вашингтонския университет.

Изследването е оповестено в изданието „ Протоколи на Американската национална академия на науките ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР