Съвместен проект между община Бургас и Националната компания „Индустриални зони“

...
Съвместен проект между община Бургас и Националната компания „Индустриални зони“
Коментари Харесай

Разцвет на бургаските индустриални зони

Съвместен план сред община Бургас и Националната компания „ Индустриални зони “, отвори пътя за откриването на 14 нови предприятия в крайморския град.

Основната активност на множеството от тях е в региона на леката и хранително-вкусовата индустрия, само че има и такива, чиито производствоа са в региона на хидравличните системи и високите технологии. За две от фирмите, които ще се настанят там се занимават с логистична активност. Новите предприятия ще бъдат ситуирани в Северната промишлена зона и са част от "Индустриален и логистичен парк – Бургас ". Цялата Индустриалната зона заема повърхност 240 дка и съгласно изпълнителния и шеф Стамен Стамов към този момент е съвсем напълно запълнена. Общите вложения в нея надвишават 80 млн. лв.. На този стадий единствените останали имоти, които към момента са свободни единствено два, а претендентите били 10 пъти повече.

Стамов заяви още, че съвсем половината вложители в новата зона са от Бургаския район, останалите са от страната, а седем са задгранични вложители. Общият брой на фирмите, които са построили или са в стадий създаване на своите обекти е тридесет и четири. Като някои, които имат по-големи производства са закупили по два от предлаганите преди време имоти в зоната. Терените в зоната са от два до 40 дка, като всеки от тях е с обезпечена инфраструктура, която включва локално пътно платно, ВиК връзки, електрозахранване, газифициране, противопожарни кранове и високо скоростен оптичен интернет.

Само с последните вложения в предприятията,

които ще станат факт до края на годината ще бъдат обезпечени към 650 работни места в областта на леката и хранително вкусовата индустрия

Един от най-големите планове в Бургас е този на едноличното сдружение с лимитирана отговорност "Сигматек ", благосъстоятелност на украинският жител Олексий Филиппов.

Първата копка на огромния научно-изследователски и индустриален комплекс за ремонт и преработване на части и съставни елементи за самолетни мотори на компанията, чиято планирана капиталова стойнос е в размер на 50 млн.лв., беше направена още през октомври предходната година. Дружеството ще разпростре активността си на тepeн oт 20 000 ĸв. метра. До края на тази се чака в комплекса да бъдат разкрити над 300 нови работни места.

Дейността въз основата ще бъде обвързвана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специфични покрития върху съставни елементи на самолетни газотурбинни мотори. Предприятието употребява и внедрява революционни планови решения, позволяващи в България да се сътвори модерно произвеждане с високо равнище „ ноу-хау “, сплотяващо в себе си високи механически познания и опит. Това беше оповестено още при стартирането на плана, в наличието на кмета на града Димитър Николов, шефката на Национална компания „ Индустриални зони “ Антоанета Барес и още куп публични лица.

Другата огромна инвестиция е тази на компанията за произвеждане на резервоари и цистерни за предпазване на пропан-бутан на старозагорското сдружение "Сити газ " ЕООД, благосъстоятелност на Мирослав Ангелов.

Проектът и е още от преди две години и за задачата сдружението е придобило терен в индустриалната зона.

Името на инженеринговата компания стана известно пре3 2017-а, когато тя завоюва публичната поръчка, оповестена от община Бургас за построяването на подземните контейнери за боклуци на кметството. Тогава, тя беше единствената компания, която взе участие в надпреварата и в случай че съдим по формалните документи на кметството, подписаният с нея контракт е на стойност 3 633 000 лв..

Другият огромен вложител тук

е млекопреработвателното дружество "Олимп ", чиято инвестиция се чака да надвиши 3.5 млн. лв..

Завод край морето ще построи и производителят на пластмасови произведения "Ротопласт М ". Неговата инвестиция тук е 3 млн. лв.. Следват вложенията в индустриалната зона на "Хидробетон " - 2.9 млн. лева, и тази на новият сервизен център на "Волво груп ", където се чака да бъдат налети над 2 млн. лв..

Завод в региона на новата индустриална зона ще построи и турска компания, която създава седалки за кинозали и публични места по високотехнологичен метод, настояват от управлението на "Индустриален и логистичен парк – Бургас ". Зоната е в договаряния за разкриване на съвременен център за данни, в който ще работят към 60 души.

Заради огромния инвеститорски интерес, който надвишава опциите на "Индустриален и логистичен парк - Бургас ", общината готви разширението му с нови 600 дка.

Решението за апортиране на 600 дка държавна земя беше взето от Министерския съвет в края на януари тази година. Те се намират в Южната промишлена зона на града, наоколо до бургаските корабостроителници и кв. "Меден рудник ", и ще образуват новата Индустриална зона–юг.

Южната зона ще бъде с сходни на северната зона параметри – ще има довеждаща инфраструктура, дъждовна и битова канализация, пречиствателна станция, високоскоростен интернет, газ и други връзки. Докато Северната индустриална зона е ориентирана повече към дребни и междинни вложители, новата зона на юг ще даде опция за развиване и на огромни предприятия. На вложителите ще се оферират имоти сред 16 и 150 дка, до момента в който в остарялата зона парцелите са с по-малки площи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР