Съвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести”

...
Съвместен екип от специалисти по „Ушни, носни и гърлени болести”
Коментари Харесай

Уникална операция в УНГ-клиниката на ВМА

Съвместен екип от експерти по „ Ушни, носни и гърлени болести” и „ Лицево-челюстна хирургия” направиха неповторима по рода си интервенция за премахване на карцином на 49-годишна жена, оповестиха от пресцентъра на Военномедицинска академия (ВМА).

Пациентката потърсила помощта на професор Венцислав Цветков – началник на УНГ-клиниката на ВМА, откакто близо година е лекувана от разнообразни експерти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да ѝ предложат съответно оперативно лекуване.

След изработен обширен обзор от професор Цветков и екипа му, дамата е диагностицирана с карцином, обхващащ ушния канал, междинното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния вързоп на шията.
6
Отстраняването на подобен тип израстък е извънредно комплицирано и рисково, защото ангажира лицевия нерв, огромните съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки, разяснява професор Цветков.

Направена е и консултация с водещия експерт в региона на лицево-челюстната хирургия доцент Николай Янев, който се ангажира за взаимна оперативна намеса с екипите на ВМА. В рамките на траялата 12-часова интервенция туморът освен бе отхвърлен напълно, само че бе осъществена и реорганизация на огромния недостатък на шията, като за задачата бе употребена тъкан от гръдния мускул на пациентката.

Пациентката се възвръща обикновено.
6
Професор Цветков благодари за професионализма на всички участници в извънредно комплицираната интервенция и на екипа на доцент Николай Янев, доктор Гълъбена Йорданова и доктор Александрина Малинова за съвършената колаборация.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР