Съвкупният обем на глобалното благосъстояние на частните лица през 2021

...
Съвкупният обем на глобалното благосъстояние на частните лица през 2021
Коментари Харесай

Глобалното богатство нарасна до 530 трлн. долара през 2021 г. въпреки продължаващите кризи

Съвкупният размер на световното богатство на частните лица през 2021 година нараства с 10,6% и към този момент доближава $530 трлн. макар продължаващите рецесии – това сочи отчет на компанията Boston Consulting Group (BCG), озаглавен " Global Wealth 2022: Standing Still Is Not an Option ".

Това е най-високият годишен % от повече от десетилетие, като в парично изражение популацията на земята е станало по-богато с $26,2 трлн. Основен фактор за увеличението на благосъстоянието са международните фондови пазари, както и търсенето на действителни активи – недвижими парцели, ювелирни произведения, предмети на изкуството, които също бележат растеж от 9,4%. Обемът на действителните активи е $256 трлн., което съставлява половината от частния капитал.

Най-богатият район в света – Северна Америка, показва оптимални темпове на растежа на благосъстоянието – с $15 трлн. Регионът държи 57% от международното богатство. Частният капитал в Азия (без Япония) нараства с $5,1 трлн., в Западна Европа – с $3,1 трлн., в Япония – с $0,9 трлн. Благосъстоянието на жителите на Африка за предходната година нараства с $200 млрд.

Въпреки геополитическите и стопански дестабилизатори като инфлацията и нашествието на Русия в Украйна, прогнозата на специалистите е, че международното богатство през идващите 5 години ще се усилва със средногодишен ритъм от 5,3% и ще доближи $80,6 трлн.

Този оптимистичен сюжет може да се състои при изискване, че войната в Украйна завърши тази година, антируските наказания се запазят до 2025 година и Русия се върне към системата SWIFT през 2026 г.

Експертите оферират и скептичен сюжет, при войната продължи и през 2023 година, глобите против Русия бъдат усилени и в отговор на това Руската Федерация редуцира доставките на природен газ. При този сюжет средногодишните темпове на растежа на частния капитал в света са разчетени на 5% през идващите пет години, а съвкупният приръст за този интервал ще доближи $75 трлн.

" Развитието на благосъстоянието е извънредно стабилно и даже на фона на геополитическите разтърсвания темпът на напредък ще остане позитивен, - споделя Анна Закржевски, ръководещ шеф и сътрудник, световен водач в сегмента ръководство на благосъстоянието в BCG и съавтор на отчета. - Въпреки че тази непоклатимост дава големи благоприятни условия за мениджърите на благосъстояние, те би трябвало да създадат стратегически избор, с цел да останат конкурентоспособни. Клиентите на благосъстояние търсят предложения от последващо потомство и услуги от последващо равнище – в това число чиста нула, крипто, персонализация и цифровизация. Най-важният въпрос, пред който са изправени мениджърите на благосъстояние през днешния ден, не е кои начинания да дадат приоритет, а по какъв начин най-добре да ги ползват. "

Докладът предвижда, че активите на благосъстоянието ще продължат да нарастват във всички райони. Азиатско-Тихоокеанският район ще поддържа най-бързите темпове на напредък на благосъстоянието, като стойностите на активите може да се усилят с смесен годишен ритъм на напредък (CAGR) от 8,4% до 2026 година Ако този ритъм се резервира, районът може да бъде дом на близо една четвърт от международното благосъстояние до 2026 г.

Богатството в Близкия изток и Африка е на път да нарасне с CAGR от 5,4% през идващите пет години, най-големият общ скок в растежа на районното благосъстояние. В Северна Америка растежът на благосъстоянието ще бъде по-бавен спрямо предходните години, с планиран CAGR от 4,7% до 2026 година, което е спад от междинните за предишни пет години от 9,1%. В Западна Европа растежът на благосъстоянието евентуално ще се забави от почти 4,5% през последните пет години до по-малко от 4% годишно до 2026 г.

Анализаторите на BCG предвиждат международна инфлация от 5,5% през 2022 година и 2% за интервала 2023-2026 год. Според тях световните фондови показатели ще нарастват приблизително със 7 на 100 годишно.

През 2023 година Хонконг ще остане международен водач по размер на съхраняваните финансови активи на поданици от други страни, като по този индикатор ще изпревари Швейцария. Нещо повече, Швейцария може да изпадне и от второто място към 2026 год., отстъпвайки го на Сингапур.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР