Съветският космонавт Юрий Гагарин е първият човек в космоса, осъществил

...
Съветският космонавт Юрий Гагарин е първият човек в космоса, осъществил
Коментари Харесай

Дали жените астронавти са по-подходящи за космоса от мъжете?

Съветският космонавт Юрий Гагарин е първият човек в космоса, осъществил една орбита към Земята на 12 април, 1961 година. Две години по-късно в космоса лети и първата жена, също от Съветския съюз. Нейното име е Валентина Терешкова, работничка във фабрика и парашутист дилетант, обиколила планетата към 48 пъти в продължение на три дни през юни 1963 година. Тогава тя е едвам на 26 години.

Но съвсем две десетилетия ще минат, преди идната жена да доближи галактическото пространство. Нейното име е Светлана Савицкая, която през юли 1982 година е изстреляна в орбита и е първата жена, която прави разходка в намерено пространство.След полета на Гагарин го последват 550 души като 63 от тях са дами. Сега съотношението сред половете стартира да се изравнява.
През 2013 година НАСА избира осем претенденти за астронавти, четирима от които са дами. В най-скорошната селекция от 2017 година дамите са 5 от общо 12 души.

Едно забавно проучване демонстрира по какъв начин се приспособява организмът на дамите и мъжете към галактическите полети:Сърдечно-съдова система: Повечето мъже астронавти изпитват нараснало налягане в очите. Жените, от своя страна, са по-склонни да припадат, когато се изправят при завръщането си на Земята.Имунна система: На Земята дамите развиват по-силен имунен отговор, което значи, че те са по-устойчиви на инфекции, само че те също са по-склонни към радиационно-индуцирани ракови болести – огромна заплаха по време на  галактическите пътувания.Сензорно-двигателна система: Има полови разлики, когато става въпрос за сетивата. Например мъжете са по-чувствителни към гледане на движещи се обекти и фини елементи, до момента в който дамите разграничават по-добре цветовете.Опорно-двигателна система: Мъжете нормално стартират с повече костна и мускулна маса, само че и двата пола я губят по време на безтегловност. Това е доста характерно за всеки човек, без значение от пола.Полова система: Към 2013 година данните сочат, че 13 астронавтки са родили 18 деца след галактически полети и не са имали спомагателни затруднения по време на бременността спрямо останалите дами.Поведенчески характерности: Не са открити разлики в половете при натовареност, стрес, отмалялост или качество на съня. Но нито една от тези разлики не е толкоз основна, тъй че един пол да бъде определен и предпочетен пред другия.
Това е единствено едно изследване. Дори и с всички данни, събрани до момента от галактическите организации за човешкото здраве в космоса, би трябвало да се извърви дълъг път, преди в действителност да разберем по какъв начин мъжете и дамите се приспособяват към галактическото пространство.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР