Съветниците в местния парламент уж искат Пловдив да има екологичен

...
Съветниците в местния парламент уж искат Пловдив да има екологичен
Коментари Харесай

Кой слага прът в колелата на общинския превозвач

Съветниците в локалния парламент сякаш желаят Пловдив да има екологичен превоз, само че май нямат предпочитание. Администрацията също наподобява разколебана, а управителят  на „ Екобус ” е обект на медиен обстрел на правилото „ ти що биеш негрите ”    

 

Съветниците в локалния парламент би трябвало да одобрят бизнес програмата за развиване на новия общински транспортьор „ Екобус ” на сесията на 13 октомври. Фирмата бе основана при започване на годината с концепцията, че е безконтролно тази напълно обществена услуга да бъде делегирана на частници. Както е известно, Пловдив е единственият огромен град в България, в който администрацията е абдикирала от публичния транспорт. Случи се по общоприетия за Пловдив метод - неприятно ръководство, довело до банкрут някогашния " Градски превоз ", приватизация, несполучливо публично-частно партньорство и прям лобизъм в интерес на частните превозвачи. В края на този развой бе погубен и несъмнено най-екологичният превоз - тролейбусният.  

Заради неналичието на общински транспортьор градът пропусна големи благоприятни условия да обнови автопарка с съвременни и екологични рейсове със средства по разнообразни стратегии. Защото съгласно разпоредбите на Европейски Съюз частни компании не могат да бъдат бенифициенти по европейските фондове, когато става дума за вложения в публичния превоз. Така, до момента в който София, Бургас, Варна и Стара Загора привлякоха десетки милиони от Европейски Съюз за рационализация и възстановяване на качеството на услугата, в Пловдив реализирахме нескопосано единствено един Транспортен план с неразбираеми цели и неприятно осъществяване. 

В последните години главите на управниците увряха и се взе решение Общината още веднъж да сътвори своя компания. Първоначално тя би трябвало да проработи по два нови маршрута, а във времето да се развие като главен пазарен състезател в сектора. Планът е компанията да кандидатства за средства по европейските стратегии, с които да закупи 20 електробуса.  Очакваният резултат е най-малко 3 в 1. Първо  ​- без да харчи доста пари от личния си бюджет, Общината да обезпечи за публичния транспорт екологични и съвременни транспортни средства. Второ ​- новата компания ще ускори конкуренцията и ще стимулира останалите превозвачи да влагат и да усъвършенстват качеството на услугата. Трето - ще се намали  замърсяването на въздуха от публичния превоз. Според заложеното в бизнес програмата, създадена от шефа на „ Екобус ” Илко Търпов, екологичният резултат от активността на общинската транспортна компания може да се усили неведнъж, в случай че зарядните станции за електробусите се зареждат от личен слънчев парк. В програмата има и други новаторски хрумвания - система за рекуперативно прекъсване, при която се понижава запрашаването, а всяко транспортно средство създава електричество при натискане на спирачките, и т.н. 

Все положителни хрумвания, само че както признава и самият господин Търпов, с един минус ​-реализирането им изисква много средства.  А това очевидно разколебава съветниците и администрацията,  които сякаш желаят Пловдив да има екологичен превоз, само че май нямат предпочитание. Още след представянето <210> в комисията по превоз съм Общинския съвет бизнес програмата стана обект на рецензии и масиран медиен обстрел. Характерно за всички изявления е, че имат крещящи заглавия, само че причините против програмата са главно на правилото „ ти що биеш негрите ”. Това подухва на мисълта, че опорните точки са писани в един офис и в тях не става дума за отбрана на публичния интерес.

Кой обаче е този, който поставя кол в колелата на едвам родения общински транспортьор?

Вариантите са два - или някой от сегашните играчи на пазара с връзка в Общинския съвет, администрацията и медиите, или някой огромен предприемач, който се кани да стане и транспортьор. 

To be continued...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР