Съветниците от групата на "БСП за България" предложиха пакет от

...
Съветниците от групата на "БСП за България" предложиха пакет от
Коментари Харесай

Групата на БСП в Столичния общински съвет предложи пакет от 19 антикризисни мерки

Съветниците от групата на "БСП за България " предложиха пакет от 19 антикризисни ограничения за облекчение на социално-икономическото състояние в Столична община по отношение на разпространяването на COVID-19. Те допълват оповестените от държавното управление ограничения и целят да поддържат развиването на стопанската система и бизнеса в града и да облекчат неподходящите последствия върху финансово-икономическото положение на жителите на столицата. Съветниците от Българска социалистическа партия упорстват ограниченията да бъдат осъществени посредством използване на справедливи и надеждни критерии и контролни механизми.

Пакетът с 19-те оферти беше импортиран от заместник-председателя на Постоянната комисия по финанси и бюджет и на групата на Българска социалистическа партия в СОС Иван Таков, който е представителят на социалистите в основаната по неотложност предходната седмица работна група за предприемане на антикризисни ограничения в Столична община.

"В нашите ограничения предлагаме при опция и справедлива нужда да бъдат употребявани средства, обезпечени по стратегии на Европейски Съюз от планове с ниска степен на значимост в спешна конюнктура и оповестено изключително състояние, както и в допълнение финансиране на бюджета на Столична община посредством субвенция от държавния към общинския бюджет”, сподели Иван Таков. Той добави, че по този начин ще може да бъдат финансирани ограничения, признати от Следствен отдел към окръжна прокуратура за облекчение на социално-икономическото състояние в града. „ Освен обществени и финансови, предлагаме и ограничения, свързани с превоза и образованието в София. Не се колебая, че всички в работната група ще бъдем виновни и най-важните ограничения ще ги приемем бързо, с цел да бъдем от помощ и изгода за жителите ", съобщи общинският консултант от левицата.

Предложение от групата на "БСП за България " за антикризисни ограничения:

1. Въз основа на обстоен разбор на приходната част на "Сборен бюджет 2020 " на Следствен отдел към окръжна прокуратура, както и на "Капиталова стратегия 2020 " на Следствен отдел към окръжна прокуратура, при нужда да се подхващат дейности за неговата актуализация и да се пренасочат средства от по-маловажни планове към витално значими системи в изискванията на рецесия (здравеопазване, превоз, чистота/дезинфекция и др.).

2. При опция и справедлива нужда, да се употребяват средства обезпечени по стратегии на Европейски Съюз от планове с ниска степен на значимост в спешна конюнктура и оповестено изключително състояние, като се насочат към ограничения за облекчение на социално-икономическото състояние в Столична община.

3. Допълнително финансиране на бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура, посредством субвенция от държавният към общинския бюджет със сума, която се дава по- съответен мотив (извънредното положение) и финансира ограничения признати от Следствен отдел към окръжна прокуратура за облекчение на социално-икономическото състояние в столицата, според Закона за устройство на държавния бюджет (чл.42 ал.1 и 2 и чл.44 ал.2). Сумата на финансиране може да се дефинира въз основата на детайлни разбори. Посредством този инструмент може да се финансират общинското опазване на здравето, всеобщия градски превоз (МГТ), дезинфектиране на инфраструктурата и така нататък Това е добра европейска процедура за финансова помощ, която е възмездна и целева, като е подобаваща в актуалният миг на форсмажорно събитие поради създалата се изключителна конюнктура.

4. Да се контракти с финансовите институции, че отпусканите заеми, които ще бъдат обезпечени от новия инструмент на Фонда за дребни и междинни предприятия (МСП) към Столичната община, да бъдат при най-малък (2%-3%) закрепен годишен % на разноските (ГПР).

5. Общинските сдружения, които дават отговор на признатите от Министерски съвет условия, да се възползват от програмата за възнаграждение на 60% от трудовите хонорари на чиновниците си от страната.

6. Да се наложи мораториум за периода на изключителното състояние върху изплащането на отговорностите за наем на жители, настанени в общински жилища на територията на Столична община, които са в неплатен отпуск или са с прекъснати трудови правни отношения вследствие на наложените ограничения от въведеното изключително състояние в страната.

Мотиви: Настанените в общински жилища лица според условията на съответната Наредба са с ниски приходи и без различна благосъстоятелност, в това число и друго жилище. При оставането им без работа или при излизане в неплатен отпуск, те не разполагат с опция къде да живеят техните фамилии.

7. За интервала на изключителното състояние, да не се заплаща наем за: търговски обекти и тротоарно право; сергии и магазини на столичните пазари, метростанции, подлези и други места на територията на столицата, отдавани от Столична община и общинските търговски сдружения, които не могат да работят заради наложените ограничения по отношение на изключителното състояние.

Мотиви: По този метод ще подкрепим дребния и междинен бизнес, който е стопански неподвижен от епидемията и наложеното по отношение на нея прекъсване на активността им. Същевременно това цели и запазването им като бъдещи наематели, които посредством активността си да обезпечат доходи за общинския бюджет.

Наред с това следва да се има поради и че за прекратяване на заплащанията на наемите е налице и правно съображение. В настоящото законодателство - член 306 от Търговския закон (ТЗ) урежда хипотезата на "Непреодолимата мощ ", каквато несъмнено е въвеждането на изключително състояние. Според член 306, ал.4 от Търговски закон "Докато трае непреодолимата мощ, осъществяването на отговорностите и на обвързваните с тях насрещни отговорности се стопира ".

8. С решение на Столичен общински съвет да се дават целеви безлихвени заеми на общинските лечебни заведения, ДКЦ-та и МЦ-та за погашение на минимални хонорари за заетите по трудов контракт лекари, медицински сестри и спомагателен личен състав в месечен размер, както следва – по една и половина минимална работна заплата за страната за заетите по трудов контракт лекари и една минимална работна заплата за сестрите и помощния личен състав, за интервала от 01 април 2020г. до привършване на изключителното състояние.

9. Разсрочване за най-малко от 6 месеца на отговорностите на общинските лечебни заведения към „ Топлофикация” София ЕАД.

10. Столична община да обезпечи централизирано и безплатно, за времето на изключителното състояние, дезинфектанти и защитни средства за общинските здравни заведения за гарантиране сигурността на личния състав и пациентите.

Мотиви: Общинското опазване на здравето е пред финансов колапс и Столична община би трябвало да подсигурява заплащането на личния състав в лечебните заведения. След оповестеното изключително състояние и наложената карантина, прекратяването на профилактичните прегледи, прекъсването на плановите интервенции, нуждата от обществена изолираност, включително и на хората с хронични болести пациенто-потокът в общинските лечебни заведения е намалял. Към 26.03.2020 година по информация, предоставена на съвещанието на ПК по Здравеопазване и обществени действия спадът на прегледите в ДКЦ-тата и МЦ-тата е сред 48% и 74%. Последното лишава лечебните заведения от настоящ запас за погашение на хонорари, за някои от тях, още в края на м. март. От 2000 година лечебните заведения действат като търговски сдружения. Техните доходи се образуват съвсем напълно от НЗОК, като се заплаща единствено за осъществена активност, на правилото "парите следват пациента ". Тоест, заплатите на работещите в лечебните заведения въобще не са обезпечени. Същевременно лекарите и медицинските сестри би трябвало да обезпечават досегаемост и да подсигуряват здравната услуга, което постанова да са разполагаем в кабинетите си, без значение дали има пациенти или не. Допускането на преустановяване на трудови контракти ли всеобщо излизане на лекари в отпуск (независимо от типа му) в допълнение ще усили напрежението и суматохата измежду популацията, тъй като общинските лечебни заведения са гръбнака на опазването на здравето в гр. София и са само наличен източник на здравна помощ за огромна част от популацията в града, изключително за по-възрастното население. Аргумент в поддръжка на предлагането е и критерият, който беше общопризнат от Националният съвет за тристранно съдействие за подкрепяне от страна на страната за хонорари на личния състав на бизнес, който губи 20% от продажбите си. Да се проведат диалози с Правителството за предпочитано даване на държавната дотация за "Здравеопазване ", както и за увеличение на същата, доколкото в държавните ограничения за бранша не са включени общинските лечебни заведения. Това следва да стане посредством актуализация на държавния бюджет (ДБ).

11. За всички софийски възпитаници които нямат опция, Следствен отдел към окръжна прокуратура да обезпечи до привършване на изключителното състояние, нужните устройства снабдени с интернет връзка за реализиране на отдалеченото образование, което се организира в столицата.

12. Следствен отдел към окръжна прокуратура да започва стратегии за краткотрайна претовареност на хора, съкратени заради изключителното състояние и рестрикциите за опериране наложени на доста браншове от стопанската система.

13. Завишаване на средствата по Регламент 1370 на Европейски Съюз за гарантиране финансовата непоклатимост на транспортните сдружения, погашение на възнагражденията и попречване на отлив на готови фрагменти.

14. Да се изследва опцията транспортните сдружения или Следствен отдел към окръжна прокуратура да аплайват за подкрепяне от държавния бюджет на база трайно понижение на приходите от транспортна активност, регистрирано със съответните документи, за недопускане освобождение на личен състав.

15. Транспортните оператори да опитат предоговаряне на заеми с комерсиалните банки в направление периоди на погасяване и лихвени проценти, в сходство с признати национални спешни ограничения.

16. Всички общински чиновници и доброволци работещи с жители, в това число чиновници на градския превоз, да бъдат оборудвани с всички нужни защитни средства, в това число защитни дрехи.

17. Пренасочване на чиновници на градска подвижност, които не извършват сега функционалността "синя и зелена зона ", в помощ на способените органи, следящи за попречване събирането на хора на едно място и съблюдаване на напътствията на Националния спешен щаб и Министъра на опазването на здравето. Да бъдат разпределени по региони, снабдени с персонални защитни средства и да алармират способените органи при положение на установено нарушаване на реда и наредбите.

18. Незабавна и систематична стерилизация на транспортните средства на МГТ, спирките на МГТ, метростанциите, булевардите, улиците, междублоковите пространства, парковете на всички региони в Столична община.

19. Плащане на „ Такса битови отпадъци” (ТБО) за 2020 година да се извърши на три равни вноски.

Мотиви: С Преходни и заключителни разпореждания (ПЗР) може да се дефинира, че за 2020г. заплащането на Твърди битови отпадъци ще се прави на три равни вноски надлежно: до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември на годината.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР