Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън посети

...
Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън посети
Коментари Харесай

Джон Болтън посети Молдова преди визитата си в Беларус

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън посети Молдова, преди да отпътува за Беларус, предадоха международните организации.

В Молдова Болтън се срещна с президента Игор Додон и с премиера Мая Санду. Сред срещата тя сподели, че визитата на съветника на американския президент демонстрира, че "САЩ са стратегически сътрудник на Молдова ", съобщи Франс прес. По думите на президента Додон двамата с Болтън са обсъждали редица въпроси, касаещи двустранните връзки.

На взаимната конференция със Санду в Кишинев Болтън съобщи, че възнамерява да употребява визитата си в Беларус, с цел да предизвести президента Александър Лукашенко за опасността за сигурността, която съставлява Русия, съобщи Ройтерс.

"Мислим, че в светлината на нещата, които чухме от Москва, е значимо да се отиде в Беларус и да се приказва за суверенитета и териториалната целокупност на страната ", сподели Болтън. Болтън се обърна към Санду, която встъпи в служба през юни със поръчката, че желае да освободи Молдова от олигархичната система, спъваща развиването на страната, с думите: "От името на държавното управление на Съединени американски щати Ви поисквам, на Вас и на новото държавно управление на Молдова всичко най-хубаво във вашата антикорупционна акция, която е извънредно значима за евентуалните американски вложители ".

Болтън посети Молдова след аудиенция в Украйна, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. Болтън ще бъде най-високопоставеният американски представител, който посещава Беларус от няколко години, добавя Ройтерс. Визитата идва в миг, в който Москва и Минск напредват в интеграцията между тях в границите на план за държавен съюз, което поражда опасения за "тиха анексия " от страна на Москва, отбелязва Ройтерс. Москва гледа с неприятно око на визитата на Болтън в Беларус, добавя Франс прес.

Беларус отдавна е наричана "последната тирания в Европа " и интернационалната общественост ѝ наложи наказания след преизбирането на Лукашенко за президент през 2010 година и поради репресията на опозицията и самостоятелните медии, които последваха. Санкциите значително обаче бяха анулирани след освобождението през 2015 година на политическите пандизчии. В същата година Лукашенко беше избран отново за пети път за президент.

В последните години в съветски медии има спекулации за вероятно обединяване на Русия и Беларус в една страна, което може да разреши на съветския президент Владимир Путин, който няма правото съгласно съветската конституция да се явява на президентските избори в Русия през 2024 година, да остане на власт след края на сегашния си президентски мандат, отбелязва Франс прес. Лукашенко обаче съобщи тази година, че 98 % от беларуското население е срещу сходно обединяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР