Съветникът на по въпросите на националната сигурност Джон Болтън е

...
Съветникът на по въпросите на националната сигурност Джон Болтън е
Коментари Харесай

Болтън иска по-строга и твърда Великобритания спрямо Иран и Китай

Съветникът на по въпросите на националната сигурност Джон Болтън е в Лондон за договаряния и желае да призове Англия за по-строга и твърдаза позицията във връзка с Иран и китайската телекомуникационна компания Huawei , оповестява " Ройтерс ".

Докато Обединеното кралство се готви да напусне Европейския съюз на 31 октомври, най-голямата геополитическа смяна след Втората международна война, доста дипломати чакат Лондон да разчита от ден на ден на Съединените щати .

Двудневните диалози на Болтън в понеделник и вторник, отразяват опитите на Белия дом на Тръмп да заздрави връзките с новото английско държавно управление на премиера Борис Джонсън след напрегнатите връзки на Тръмп с някогашния министър председател Тереза ​​Мей. Очаква се Болтън да изиска от английските управляващи да консолидират политиката си във връзка с Иран с тази на Вашингтон .

Англия до момента поддържаше Европейски Съюз при спазването на нуклеарното съглашение , известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние, само че задържането на английски нефтен танкер в пролива Ормуз е напън върху Лондон да обмисли по-строга позиция .
 Съединени американски щати поучава търговски кораби да пращат авансово пътя си в Персийския залив
Съединени американски щати поучава търговски кораби да пращат авансово пътя си в Персийския залив

Да предизвестяват Пети флот на Военноморски сили на Съединени американски щати и Англия

Преди това, английски морски пехотинци задържаха ирански транспортен съд , край крайбрежията на Гибралтар на 4 юли, по съмнения, че прави контрабанда на петрол до Сирия. Този месец Англия се причисли към Съединени американски щати в задача за морска сигурност в Персийския залив , с цел да отбрани комерсиалните кораби.

Високопоставен чиновник на администрацията на Тръмп разяснява, че аргументът на Болтън към британците е, че това ще помогне за спомагателен напън върху Иран , в случай че Лондон разгласи нуклеарното съглашение за мъртво, само че такова решение не се чака скоро.

Тръмп също упорства Британия да втвърди позицията си за Huawei , поради терзанията, че 5G технологията от ново потомство съставлява риск за националната сигурност. Вашингтон желае съдружниците , в това число Англия, да заобикалят потреблението на съоръжение от Huawei .
 Тръмп не разрешава на държавни организации да купуват от Huawei
Тръмп не разрешава на държавни организации да купуват от Huawei

В листата са и други телекомуникационни компании като ZTE и Hikvision

При някогашния министър председател Мей, английското държавно управление реши по принцип да даде на Huawei стеснен достъп до съществени елементи на 5G мрежата, само че висшият американски чиновник добавя, че Болтън се надява да откри по-дружелюбна публика по тематиката от държавното управление на Джонсън . Окончателно английско решение към момента не е взето.

Болтън възнамерява да пази тезата, че Huawei е оръжие на китайското държавно управление и че неговият хардуер може да се употребява за наблюдаване на връзките, които минават през системата.

Тръмп и Джонсън (който е роден в Ню Йорк), постоянно беседват по телефона , откогато новият министър председател пое властта, а Тръмп желае да подпише американско-британско съглашение за свободна търговия , за да помогне на Англия при излизането й от Европейския съюз .
 Тръмп и Джонсън разискаха търговията, сигурността и 5G
Тръмп и Джонсън разискаха търговията, сигурността и 5G

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп организира телефонен диалог с министър-председателя на Англия Борис Джонсън

Двамата водачи ще се срещнат по-късно този месец на срещата на върха на Г-7 във Франция .

Болтън, който предходната седмица във Вашингтон се срещна с английския министър на външните работи Доминик Рааб, е на обяд в понеделник с английския секретар на кабинета Марк Седвил, а по-късно има среща на Даунинг Стрийт №10 с Едуард Листър, който е основен стратегически консултант на Джонсън .

По-късно денем Болтън има среща и със Саджид Джавид, новият финансов министър на Джонсън .

Във вторник Болтън ще се срещне с Лиз Трус, английския интернационален търговски секретар , и Бен Уолъс, новият министър на защитата , както и Стив Баркли, министър за излизане от Европейски Съюз, наред с други представители.
 Елизабет Втора укори в несръчност английските политици
Елизабет Втора укори в несръчност английските политици

Тя била извънредно разочарована от политическата класа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР