Съветникът на финансовия министър Любомир Каримански, бивш депутат от Има

...
Съветникът на финансовия министър Любомир Каримански, бивш депутат от Има
Коментари Харесай

Каримански очаква спад на инфлацията през 2023 г.

Съветникът на финансовия министър Любомир Каримански , някогашен народен представител от " ИТН ", чака понижаване на инфлацията тази година - под 10%.

" Смятам, че увеличението на лихвените проценти от Българска народна банка и кредитните институции, ще понижи леко потреблението и този хъс към ипотечните заеми, който се следи сега. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем очевидци на поетапно понижаване на инфлацията. "

В студиото на Нова телевизия той разяснява и че самото потребителско държание ще се промени в дълготраен проект.

" Годината ще е сложна, само че няма да се осъществен апокалиптичните прогнози ", счита Каримански.
 Бюджетът за 2022 година завършва с 2.9% недостиг
Бюджетът за 2022 година завършва с 2.9% недостиг

Данъчните доходи са в размер на 31,6 милиарда лева или с 0,1 милиарда лева повече по отношение на плануваното

Работна група, която е основана от държавното управление на Гълъб Донев, работи по пакет от антиинфлационни ограничения. Най-важното е да спазим рекомендациите на МВФ , т.е. тези ограничения да бъдат вярно таргетирани по отношение на уязвимите групи. Но с думите си Каримански удостовери, че има концепция под формата на пакет от антиинфлационни ограничения. В рамките на две седмици би трябвало да има решение по този въпрос.

" Става дума за подкрепяне на хората за пътуванията с градския превоз . Мисли се и за подкрепяне за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на семействата по отношение на енергийната рецесия.
 Ивайло Мирчев обезпокоен от растящия бюджетен недостиг
Ивайло Мирчев обезпокоен от растящия бюджетен недостиг

Уникална е обстановката не държавно управление, а разнообразни парламентарни групи да се състезават с оферти

Каримански разяснява и  в края на годината на 780 лева , както и, че не се извършиха настояванията им за 850 лева Каримански счита, че има потребност от увеличение на МРЗ, само че евентуално сумата от 780 лв. дава отговор на увеличението за цялата 2022 година Целогодишното покачване е малко над растежа на инфлацията за предходната година. Проблемът е сложен и нарастването на минималната заплата би трябвало да е съответно и към българския бизнес . " Тоест, да съблюдаваме растежа на стопанската система с увеличението на минималната работна заплата, а сега има дисбаланс. Защото не следим чак подобен растеж на стопанската система през последните няколко месеца. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР