Съветникът на Белия дом и зет на президента на САЩ

...
Съветникът на Белия дом и зет на президента на САЩ
Коментари Харесай

Нормализацията между Израел и ОАЕ развълнува света

Съветникът на Белия дом и шурей на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп - Джаред Къшнър, сподели, че има огромни шансове и други арабски страни да реализират съглашение с Израел за нормализиране на връзките в идните месеци, съобщи Франс прес.

Къшнър съобщи това малко откакто беше оповестено постигнатото съглашение сред Израел и Обединените арабски емирства, контрактувано от Съединени американски щати.

Според Къшнър това съглашение ще разреши да се разчупи ледът сред тези две страни.

Къшнър е проектант на американския проект за мир в Близкия изток, показан през януари. Той дефинира като релативно предвидима реакцията на палестинската власт на оповестеното съглашение. Палестинците го дефинираха като изменничество през вчерашния ден.

Същевременно съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън разясни, че самото сключване на съглашението сред Израел и ОАЕ за нормализиране на двустранните връзки ще стане в Белия дом. Очаква се на церемонията да участват министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Абу Даби, съобщи Франс прес.

О'Брайън също така сподели, че Тръмп заслужава номинация за Нобеловата премия за мир.

Израел има до момента нормализирани връзки с Египет и Йордания. ОАЕ са третата арабска страна, с която това се случва, напомня Франс прес.

Турското външно министерство счита за лицемерно решението на ОАЕ да се споразумее с Израел за нормализиране на двустранните връзки, се споделя в известието на министерството, публикувано през днешния ден и представено от осведомителните организации.

Турското министерство декларира още, че "ръководството на ОАЕ няма право да води договаряния с Израел от името на палестинците и да прави отстъпки по витално значими за Палестина и нейния народ въпроси ".

Иран съобщи през днешния ден, че договорката е рискова и противозаконна.

"Срамното решение на Абу Даби да подписа съглашение с подправения ционистки режим е рисков ход и ОАЕ и другите страни, които го поддържаха, ще са виновни за последствията му ", съобщи министерството. Според Техеран това е нож в гърба на палестинците и единствено ще заздрави "регионалното единение срещу ционисткия режим ", добави министерството.

Вчера ОАЕ и Израел се споразумяха да открият цялостни дипломатически връзки като част от договорка за прекъсване на анексията на окупирани територии, които палестинците желаят да бъдат част от бъдещата им страна.

ОАЕ става първата страна от Залива, сключила сходно съглашение с Израел, и третата арабска страна, която има дейни дипломатически връзки с еврейската страна.

Това е рядка дипломатическа победа за американския водач в навечерието на президентските избори в Съединени американски щати през ноември. Тя е реализирана на фона на досегашния му крах да постави завършек на войната в Афганистан и да подсигурява мира сред Израел и палестинците.

Израел и Обединените арабски емирства реализираха "историческо спокойно съглашение ", написа Тръмп в туитър. Това е "забележителен пробив ", "историческо спокойно съглашение сред двама огромни наши другари ", акцентира той.

Американският държавен секретар Майк Помпео съобщи, че през днешния ден е "исторически ден ", в който е направена "решителна крачка към мира в Близкия изток. Съединените щати се надяват, че тази смела стъпка ще бъде първата от поредност от съглашения, които ще сложат завършек на 72 години на неприязън в района ", сподели още Помпео.

За Израел новината идва, откакто години наред израелския министър председател Бенямин Нетаняху се хвалеше, че еврейската страна има по-тесни връзки с някои арабски страни, в сравнение с се оповестява обществено, отбелязва АП.

За ОАЕ оповестената договорка способства за възстановяване на имиджа на страната на средище на приемливост в Близкия изток, макар че е ръководена от властнически водачи.

За палестинците, които отдаван разчитат на поддръжката на арабските страни в битката си за самостоятелност, договорката е и победа, и отчаяние. Макар съглашението да планува прекъсване на израелските проекти за анексия на територии, за които претендират палестинците, то бележи също по този начин и крах за палестинските апели към арабските държавни управления да не възстановяват връзките си с Израел, до момента в който не бъде реализирано спокойно съглашение, по силата на което да бъде основана самостоятелна палестинска страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР