Съветникът на американския президент по национална сигурност Хърбърт Макмастър напуска

...
Съветникът на американския президент по национална сигурност Хърбърт Макмастър напуска
Коментари Харесай

Тръмп смени и съветника по национална сигурност ген. Макмастър

Съветникът на американския президент по национална сигурност Хърбърт Макмастър напуща поста си. От 9 април той ще бъде сменен от някогашния представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Джон Болтън, заяви Би Би Си.

Доналд Тръмп разгласи първо в Twitter следващата оставка в екипа си. По-късно Белият дом популяризира изказвания на Макмастър и на президента.

" Радвам се да оповестя, че от 9 април мой консултант по националната сигурност ще стане посланикът в Организация на обединените нации Джон Болтън. Много благодаря за отличната работа на ген. Макмастър, който вечно остава мой другар “, написа Тръмп.

Според формалната версия на Белия дом Тръмп и военачалник Макмастер „ са стигнали до общо решение за оставката на последния (…) предшествано от дълга полемика и взаимно схващане, че появяването на нов екип ще постави завършек на непрекъснатите спекулации ".

Уговорката е Макмастър да остане в екипа доникъде на април.

Генералът съобщи, че е изискал от президента позволение да се пенсионира през лятото, след 34 година работа.

Макмастър и Тръмп взаимно си благодариха за работата. Тръмп съобщи, че съветникът е „ съживил връзките и връзките с Близкия Изток, разрушил е ДАЕШ, постигнал е договаряния със Северна Корея и е укрепил благосъстоянието на нацията.

Макмастър е вторият консултант по национална сигурност, който напуща президента. Той размени ген. Майкъл Флин, прокиснал на поста единствено няколко дни при започване на мандата на новия президент и отхвърлен след експлоадирането на аферата с съветската интервенция в американските избори.

Макмастър е един от 100-те най-авторитетни хора в света съгласно класацията на „ Тайм “ през 2014 година Известен съперник на съкращенията на военните разноски и специалист по Русия. Неведнъж е заявявал, че политиката на Москва е ориентирана към разрушение на реда в Европа, открит след студената война.

Оставката на Макмастър беше оповестена единствено седмица след уволнението на държавния секретар Рекс Тилърсън.

Много американски анализатори назовават сегашната серия от кадрови промени „ чистка на несъгласните “.

Източници на Си Ен Ен и Ройтерс заговориха за промяната на Макмастър още  предходната есен. Тя беше оповестена ден след телефонния диалог на Тръмп с Путин след преизбирането на съветския президент.

Малко след диалога няколко американски медии оповестиха, че съветниците на Тръмп са го помолили да се въздържи от поздравления към Путин за успеха му. Макмастър е участвал на диалога сред двамата.

Болтън е прочут последовател на силовия метод против Северна Корея и Иран, както и на нахлуването в Ирак през 2003 и упорства за проверка на нуклеарната договорка с Техеран.

Решението за назначението му към този момент разтревожи анализаторите в областта на интернационалната сигурност, изключително във връзка с Северна Корея.

Снощи Болтън сподели в изявление за тв Fox, че една от главните му задания ще е да дава на президента „ цялостния набор от вероятни дейности “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР