Съветник на български премиер е съгласувал българските позиции с гражданин

...
Съветник на български премиер е съгласувал българските позиции с гражданин
Коментари Харесай

ДАНС уличила съветник на Кирил Петков в държавна измяна

Съветник на български министър председател е съгласувал българските позиции с жител на Република Северна Македония. Това сподели ръководителят на ДАНС Пламен Тончев в Народното събрание.

" В рамките на реализиране на законовите пълномощия на организацията по линия на контраразузнавателното застраховане е открит случай, в който консултант към министър-председателя в тогавашния миг е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с жител на Република Северна Македония ", уточни Тончев.

Ръководителят на ДАНС, назначен от Румен Радедв, не назова нито името на съветника, нито в границите на кое държавно управление е открит този случай. Но след това самичък се " издаде " - последното постоянно държавно управление.

" Въпросът е извънредно сензитивен за цялото общество. Аз няма да мога да отговоря в детайли, защото по случая има формирано досъдебно произвеждане ", уточни той.

По данни на ръководителя на ДАНС информацията е предоставена на държавен чиновник от югозападната ни съседка. Впоследствие е открито " особено заличаване " на данните, които чиновниците на ДАНС са възстановили.

Образувано е досъдебно произвеждане - отново за държавна измяна, като преди ден прокуратурата се засилва за същото и по отношение на водачите на Политическа партия.

Председателят на групата на " ИТН "  Тошко Йорданов съобщи непосредствено, че изнесената от ръководителя на ДАНС информация се отнася до Весела Чернева, която заемаше поста на консултант на някогашния министър председател Кирил Петков. Според Йорданов тя е водила диалози с представители на Република Северна Македония зад тила на тогавашния министър на външните работи Теодора Генчовска.

Това не е вест на процедура, защото е известно, че Генчовска " работеше " за партията си Има Такъв Народ и за президента, а Чернева - за Петков, като политиките във връзка с РСМ на Има Такъв Народ и Радев от една страна и на Политическа партия и Демократична България от друга не съвпадаха. Тогава Генчовска и партията й упрекваха Петков и екипът му, че имало двама външни министри - тя и Чернева. В следствие фрагментът на Слави Трифонов Генчовска бе приютен в служебния кабинет на Радев като зам.-министър на защитата.

" Някои министри от постоянния кабинет несъмнено не защитаваха националния интерес ", сподели в умозаключение Тончев.

Изслушването на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, дружно с други ръководители на службите за сигурност, бе инициирано от парламентарната група на " Възраждане " и бе във връзка на казаното от  Асен Василев на партийната колекция на ПП записа, че ръководителите на българските служби за сигурност, които в случай че е на власт Политическа партия ще смени, са съгласувани с посолствата на непознати страни. Изслушваннето идва в миг, в който от ПП-ДБ настояха още веднъж за промяна на метода, по който се избират началниците на службите, с цел да не попадат те в безконтролната власт на един човек - както е в този момент - на Румен Радев и неговото държавно управление. На процедура всички началници в бранша сега са назначени от Радевите кабинети и утвърдени от него

Тончев уточни, че няма законова процедура, налагаща съгласуването на ръководителите на специфични служби с непознати специфични служби или посолства.

" Ние, като членове на Европейски Съюз и НАТО, също не съгласуваме претендентите за ръководители на партньорските служби ", уточни Тончев.

Той увери, че ДАНС е благонадежден и издирван сътрудник от европейските служби и службите на НАТО. И напомни, че назначението на ръководител на ДАНС се прави по прецизна законова процедура единствено в границите на България.

" В нито едно от условията на закона не се планува кандидатурата за ръководител или заместник-председател на организацията да се съгласуват с който и да е, включително с непознати публични представителства.

Не дава отговор на истината и изказванието, че съгласуването с непознати специфични служби се прави по отношение на някакво законово условие ръководителите на службите да имат достъп до класифицирана информация, било то на НАТО или на Европейски Съюз. В законодателството на България категорично е указан редът, по който се получава достъп до такава информация. Тази процедура се прави единствено в структурите на послушание на Република България.

Интересно е на какво се базират изказванията за увреждащите имиджа на институциите и чиновници изказвания за съветско навлизане в българските специфични служби. Не желая да се връщам на записа, който изтече през миналата седмица, само че там ясно се вижда, че това е разказ, комфортен за някого и се прави на гърба на българските специфични служби ", сподели още Тончев.

Председателят на ДАНС разгласи, че организацията има дарба сама да открива " такива кафези " в своите редици.

" Публично прочут е казусът, в който сами разкрихме наши чиновници, работили в услуга на съветското разузнаване. Те сега са с повдигнати обвинявания и има оповестени чиновници от съветското посолство за личност нон грата ", съобщи Тончев.

По време на чуването бяха отречени изказванията, че " Продължаваме промяната " са правили " ала-бала " с президента по време на изборите. И то точно от Тончев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР