Съветите на доц. Весел КантарджиевЛятото вече е тук. Любим и

...
Съветите на доц. Весел КантарджиевЛятото вече е тук. Любим и
Коментари Харесай

Кожата помни. Пазете се от агресивното слънце!

Съветите на доцент Весел Кантарджиев

Лятото към този момент е тук. Любим и дълго чакан от мнозина сезон. Обикновено го свързваме с хубави страсти, пътувания, срещи с другари... и дълготрайно излагане на парещите слънчеви лъчи. Ползите от слънцето са безспорни, само че не би трябвало да прекаляваме, а отбраната е наложителна.

Слънчевата светлина и високите температури оказват друго въздействие върху кожата според от нейния вид, а резултатът може да се показва в обостряне на съществуващи кожни болести или появяването на нови такива.

Най-честите промени са свързани с до болежка познатото ни така наречен слънчево изгаряне. В леката му форма се назовава слънчев еритем и съставлява инфектиране на кожата, което се демонстрира със зачервяване, отичане и болежка в засегнатите области. Обикновено измененията са краткотрайни, само че е допустимо образуването на огромни подмокрящи мехури, изключително при пациенти с по-светла кожа, които изискват лекарска интервенция, споделя доцент Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА).

През последните години слънцето е много нападателно, което покачва и риска от изгаряне на кожата. Затова и рекомендацията на експертите е да се заобикаля излагането на слънце в интервала сред 11.00-17.00 часа, наложително е и носенето на шапки, слънчеви очила и светли облекла.

В горещините доста хота се „ сблъскват” и с алергизиращия и/или провокиращ капацитет на слънчевата светлина, с други думи – слънчева уртикария, фотоалергични и фотоконтактни дерматити. UV-лъчите могат да покачат чувствителността на кожата към редица субстанции – метали, химични съставки в козметика, треви и други.

С напредването на възрастта се усилва pискът от пораждане на предракови и ракови кожни болести, да вземем за пример базоцелуларен, спиноцелуларен карцином и малигнен меланом. Появата им зависи както от някои генетични особености, по този начин и от слънчевата светлина.

Доказано е, че за развиването им способства както продължителната дългогодишна фотоекспозиция, по този начин и еднократното интензивно излагане на слънце, обвързвано с изгаряне, изключително в детството. Кожните кафези имат памет. Затова ние подчертаваме върху предварителната защита – изразяваща се освен в потреблението на фотозащитни средства, само че в годишните профилактични прегледи при специалист-дерматолог, споделя доцент Кантарджиев, като акцентира, че ранната диагностика е обвързвана с по-добра прогноза и по-благоприятен излаз от болестта.

Самонаблюдението на бенките е значимо, с цел да се предпазим от рак на кожата, споделя още експертът. По думите му, човешкият организъм може да образува към 20 типа разнообразни бенки, като огромна част от тях са безусловно безвредни. Но би трябвало да сме наблюдателни и при най-малкото подозрение за смяна в някоя от бенките наложително би трябвало да потърсим квалифицирана помощ.

През летните месеци, вследствие на високите температури, се усилват потенето, триенето, мацерацията на кожата. Тези фактори са удобна среда за развиването на разнообразни микроорганизми – най-много гъбички. Проявяват се по разнообразни способи според от локализацията, само че най-често по кожата на гърба се следят разнообразни по цвят (червеникави, кафеникави или по-светли от околната кожа) залющени полета, по огромните гънки – зачервяване и секретиращи рани, а по ноктите – смяна в цвета и дисторция. Важно е навременното лекуване заради риск от хронифициране и следваща лечебна устойчивост.

За всички кожни болести, които имат отношение към слънчевите лъчи, предлагаме потреблението на непрекъсната фотозащита под формата на кремове, лосиони, флуиди и други. Най-добре е фотозащитният крем да се нанася по няколко пъти дневно, да обгръща всички директно изложени на слънце сектори. За справяне с високите температури е значима хидратацията, лекото свободно облекло в светли тонове от естествена и дишаща материя, и спазването на добра персонална хигиена, поучава още доцент Кантарджиев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР