Съветът за сигурност се събира при закрити врата по турската

...
Съветът за сигурност се събира при закрити врата по турската
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Ердоган иска да си върне темата със сирийските бежанци

Съветът за сигурност се събира при закрити врата по турската атака в Северна Сирия. Заседанието е по искане на Франция, Англия, Германия, Полша и Белгия. По-рано Париж, Берлин и Лондон оповестиха, че приготвят общо изказване, което осъжда дейностите на Анкара. Еврокомисията прикани за преустановяване на интервенцията и предизвести Турция да не чака пари за зона за сигурност. Италия съобщи, че офанзивата дестабилизира региона, Холандия привика турския покланик. НАТО прикани Анкара към въздържаност и да не компрометира постигнатите триумфи против Ислямска страна. За " По света и у нас " протичащото се в Сирия разяснява арабистът проф. Владимир Чуков.

Как си обяснявате последните дейности на Тръмп и Ердоган по тематиката Сирия и за какво тъкмо в този момент?
" Става въпрос за чисто вътрешнополитически претекстове - както за президента Тръмп, който доста решително гледа към своето преизбиране следващата година, по този начин и към турския държавен глава - Ердоган, на който беше отнета тематиката сирийски бежанци, бидейки надвит в най-големите градове, най-много Истанбул. Така че той желае да си вземе тази тематика, с цел да може през 2023 година да каже " Аз съм индивидът, който предвижва тематиката със сирийските бежанци ", предвид на своето преизбиране след към три години.
Вчера сирийските кюрди предизвестиха, че след изтеглянето на американците, са подготвени да се извърнат към Дамаск и Башар Асад или Москва за отбрана от офанзивите на Ердоган - какво би означавал подобен поврат в поддръжката за кюрдите за бъдещето на региона?
" Нека кажем, че това е по-скоро дипломатически и политически инструмент, който употребяват кюрдите. Да напомня, че повече от 2 години кюрдите договарят с Дамаск. Така че това е част от огромната дипломатико-политическа игра, в която дейни участници са всички огромни фактори - Съединените щати, Русия, Турция, Иран "  Турция започва интервенцията в Северна Сирия Турция започва интервенцията в Северна Сирия
Турция стартира военна атака в Северна Сирия. Самолети са нанесли удари в региони, следени от Кюрдските военни подразделения. "Целта ни е да уни...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР