Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации призова враждуващите

...
Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации призова враждуващите
Коментари Харесай

Съветът за сигурност призова за примирие в Либия

Съветът за сигурност на Организацията на обединените народи прикани враждуващите страни в Либия да сключат съглашение за преустановяване на огъня допустимо най-скоро и да проправят пътя за преустановяване на продължителния спор в северноафриканската страна, оповестиха международните осведомителни организации.

Съветът направи това изказване във вторник, откакто в немската столица Берлин през уикенда беше извършена среща на върха за либийската рецесия, на която бе основана военна комисия, която би трябвало да дефинира способи за прекратяването на военните дейности.

Комисията се състои от петима членове от интернационално приетото национално държавно управление в Триполи и от бунтовническите милиционни групи, командвани от фелдмаршал Халифа Хафтар.

След месеци бойни дейности, при които починаха повече от 2000 души, беше признато примирието да влезе в действие на 12 януари, само че скоро то беше пренебрегнато.

В неделя водачи от Турция, Русия, Египет, Франция, Италия, Англия и Съединените щати, както и Сарадж и Хафтар, участваха на подкрепяната от Организация на обединените нации среща в Берлин, с цел да оказват помощ за определяне на " непрекъснато " преустановяване на огъня сред враждуващите страни.

Заключителното официално съобщение на еднодневната среща на върха прикани всички заинтригувани страни в продължаващия спор да удвоят напъните си за трайно прекъсване на военни дейности, деескалация и преустановяване на огъня.

Освен това участниците на срещата дадоха обещание да не се намесват във вътрешните работи на Либия и нейния гибелен спор.

Турция неотдавна реализира военно съглашение с либийското държавно управление да изпрати войски в северноафриканската страна и да помогне против офанзивите на Хафтар.

Страната, богата на нефт, потъна в безпорядък през 2011 година.

Правителството на Сарадж от този момент се пробва да откри ред. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР