Съветът за сигурност на ООН упълномощи в понеделник чуждестранна мисия

...
Съветът за сигурност на ООН упълномощи в понеделник чуждестранна мисия
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН одобрява международни сили за сигурност за Хаити

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации упълномощи в понеделник задгранична задача за сигурност в Хаити, година откакто карибската страна изиска помощ за битка с насилствени банди, които значително са завладяли нейната столица Порт-о-Пренс.

15-членният съвет също по този начин разшири оръжейното ембарго на Организация на обединените нации, с цел да включи всички банди. Преди това ембаргото се прилагаше единствено за избрани лица. Официални представители на Хаити споделиха, че се счита, че оръжията, употребявани от банди, се внасят най-вече от Съединените щати.

Съветът одобри резолюция, направена от Съединени американски щати и Еквадор, която упълномощава по този начин наречената многонационална задача за поддръжка на сигурността „ да вземе всички нужни ограничения " - код за потребление на мощ.

Китай и Русия се въздържаха от гласуването, до момента в който останалите 13 членки гласоподаваха за. Дипломати споделиха, че Китай и Русия са били внимателни по отношение на разрешаването на общата приложимост на мощ.

Организация на обединените нации Генералният секретар Антонио Гутериш сподели на съвета през август, че е нужна „ сериозна приложимост на мощ “ от многонационална полиция и потребление на военни средства за възобновяване на закона и реда в Хаити и разоръжаване на банди.

Отговорът на настояването на Хаити за помощ се забави заради компликации за намиране на страна, желаеща да управлява задача за подкрепяне на сигурността. Кения пристъпи напред през юли с заричане за 1000 служители на реда. След това Бахамските острови ангажираха 150 души, до момента в който Ямайка и Антигуа и Барбуда също имат предпочитание да оказват помощ.

Гутериш прикани страните, изключително в Америка, „ да продължат да надграждат този нов подтик “. След утвърждението на съвета в понеделник, не беше незабавно ясно какъв брой бързо силата може да бъде на място.

Избори

Въпреки че не изпращат войски, Съединените щати се надяват да обезпечат 100 милиона $ в поддръжка на многонационална задача с логистична и финансова помощ, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предишния месец. Това може да включва разузнаване, въздушен превоз, връзки и здравна поддръжка, сподели той.

Страните бяха внимателни в поддръжката на неизбраната администрация на министър-председателя Ариел Хенри, който сподели, че почтени избори не могат да бъдат извършени при сегашната неустановеност. Хаити е без определени представители от януари.

Съветът за сигурност акцентира " неотложната нужда от поощряване на по-широко присъединяване и изковаване на допустимо най-широк консенсус в политическия развой, с оглед, незабавно щом бъдат изпълнени нужните условия за сигурност, осъществяване на транспарантни, приобщаващи и надеждни изборни процеси и свободни и почтени избори. "

Мисията за подкрепяне на сигурността, макар че е утвърдена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, не е интервенция на Организация на обединените нации.

Организация на обединените нации мироопазващи сили бяха ситуирани в Хаити през 2004 година, откакто протест докара до свалянето и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Мироопазващите войски напуснаха през 2017 година и бяха сменени от полицията на Организация на обединените нации, която напусна през 2019 година

Хаитяните се тормозят от въоръжено наличие на Организация на обединените нации. Карибската страна беше свободна от холера до 2010 година, когато мироопазващите сили на Организация на обединените нации изхвърлиха инфектирани отпадни води в река. Повече от 9 000 души починаха от заболяването, а към 800 000 се разболяха.

Резолюцията на съвета, призната в понеделник, изисква от страните, участващи в задачата за сигурност, „ да одобряват уместно ръководство на отпадъчните води и други ограничения за надзор на околната среда, с цел да се предпазят от въвеждането и разпространяването на заболявания, пренасяни посредством вода. "

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР