Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на

...
Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН се събира за Кашмир

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере през днешния ден на закрито съвещание във връзка със обстановката в Кашмир, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на дипломати.
На съвещанието, свикано по искане на Пакистан и Китай, ще бъде разисквано решението на Индия да анулира специфичния статут на щата Джаму и Кашмир.
Огласеното от Делхи на 5 август решение провокира остра реакция от страна на Исламабад, който има териториални искания към региона.
Кашмир е конфликтна точка в връзките сред нуклеарните сили Индия и Пакистан от десетилетия. През годините Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри няколко резолюции във връзка със разногласието сред двете съседки за хималайската област. Една от тях предлага да бъде призован референдум, който да дефинира бъдещето на популации най-вече с мюсюлмани регион.
От 1949 година Организация на обединените нации поддържа задача от военни наблюдаващи, които наблюдават за спазването на примирието сред Индия и Пакистан в щата Джаму и Кашмир.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР