Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес, 10 октомври,

...
Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес, 10 октомври,
Коментари Харесай

ООН и Арабската лига се събират заради операцията на Турция в Сирия

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира през днешния ден, 10 октомври, закрито съвещание във връзка военните дейности на Турция против кюрдски позиции в Североизточна Сирия, съобщи БГНЕС.
Според AP съвещанието ще се състои по молба на петте европейски страни в съвета - Белгия, Англия, Германия, Полша и Франция. Офанзивата на Турция стартира откакто американският президент Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американски войски от района. В сряда Тръмп още веднъж отбрани решението си и в това време поддържа наказания против Турция, само че без да има интервенция на американски военни, в случай че турската войска " прекрачва границата " съгласно публично заявените позиции на Съединени американски щати.
Пред публицисти американският президент съобщи, че се приказва " с двете страни " и добави, че съгласно него изтеглянето на американски военни " е вярната стъпка ", съобщи БНР. По-рано Тръмп дефинира интервенцията на Турция като " неприятна концепция ". Той сподели още, че ще следи за осъществяване на поетия от Турция ангажимент за отбрана на религиозните малцинства и гарантиране, че няма да се стигне до филантропична рецесия.
Сенатори и конгресмени, които остро разкритикуваха решението на Тръмп оповестиха, че са постигнали двупартиен консенсус за " сурови наказания " против Турция за " нашествието в Сирия ". В Twitter един от най-ревностните бранители на Тръмп, трансформирал се по тематиката в един от най-ревностните му критици - сенатор Линдзи Греъм, уточни, че " до момента в който администрацията отхвърля да работи против Турция, аз чакам мощна двупартийна поддръжка " за глобите. Президентът съобщи, че няма срещу сходни ограничения.
Междувременно и Арабската лига ще организира незабавни договаряния за настъплението на Турция в Сирия. Тя ще се организира в събота, 12 октомври.
След искане на Египет, външните министри от района ще се съберат в Кайро на 12 октомври, " с цел да обсъдят турската експанзия на сирийска територия ", съобщи Хосам Заки, помощник-генерален секретар на Арабската лига. Заки разгласи дейностите на Турция за " недопустимо посягане върху суверенитета на арабска държава-членка,... и нарушаващо интернационалното право ".
В друго изказване по-рано в сряда, Лигата предизвести, че военната офанзива " може да помогне на Даеш (групата на Ислямска държава) да възвърне част от силата си ".
Същевременно Турция към този момент започва наземната част на интервенция " Източник на мир " в Сирия. " Нашите военни, дружно с (опозиционната) Свободна сирийска войска, започнаха наземната част на интервенцията " Източник на мир ", се споделя в известие на турското министерство на защитата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР