Съветът за сигурност на ООН ще обсъди на закрито заседание

...
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди на закрито заседание
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди конфликта за Кашмир

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще разиска на закрито съвещание в петък, 16 август, ситуацията, основала се към Кашмир, заяви източник от съвета, представен от ТАСС.

Заседанието се привиква по искане на Пакистан, направено при започване на тази седмица, което бе подкрепено и от Китай. По-рано през вчерашния ден имаше известия, че се водят съвещания за датата на съвещанието и дали то да е намерено или закрито.

" Поради сериозността на ситуацията и риска от по-нататъшна ескалация (между Индия и Пакистан) Китай поддържа нуждата Съветът за сигурност да организира обществено или в краен случай закрито разискване по въпроса. За да бъдат задоволени настояванията на всички страни, Китай не възразява като начало да бъдат извършени закрити съвещания ", се споделя в китайското искане.

Руският представител в Организация на обединените нации също сподели пред публицисти, че Москва не възразява срещу разискване в Съвета за сигурност на обстановката към някогашния индийски щат Джаму и Кашмир, само че настоя за закрити съвещания.

Окончателното решение остана да вземе ръководителят на съвета. През август това е Полша.

На 5 август управляващите в Делхи оповестиха решението за разпускане на щата Джаму и Кашмир, обитаем най-вече с мюсюлмани като в прилежащ Пакистан, и основаването на негово място на две съюзни територии, отнемайки забележителната автономност на досегашния щат и редица привилегии, на каквито не се радва никой различен индийски щат.
Този ход на Индия разпали още веднъж напрежението в региона и по границата със прилежащ Пакистан. Двете страни са водили към този момент няколко войни за противоречивия регион, който сега е част от северна Индия./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР