Съветът за сигурност на ООН призова страните в конфликта в

...
Съветът за сигурност на ООН призова страните в конфликта в
Коментари Харесай

ООН настоява да бъдат възобновени мирните преговори в Кипър

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани страните в спора в Кипър да възобновят договарянията за съглашение за мир на острова, който от 1974 година е обект на борба сред Гърция и Турция, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес.

Съветът моли страните "да проявят същинска политическа воля и отговорност и да създадат нужните взаимни отстъпки " за обединявана на разделения средиземноморски остров, показва Асошиейтед прес.

След брифинг при закрити врата на специфичния представител на Организация на обединените нации Елизабет Спехар Съветът съобщи, че страните би трябвало ясно да се ангажират с Организация на обединените нации и "неотложно да употребяват постигнатия прогрес към решение за двузонова, двуобщностна федерация на кипърския въпрос ".

Членовете на Съвета приветстваха назначението на Джейн Хол Лют - върховен представител на Организация на обединените нации и някогашен заместник-министър на американското министерство на вътрешната сигурност - за съветник на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по уреждането на кипърския въпрос.

Преди година договарянията сред кипърските гръцки и кипърските турски водачи се провалиха. От Организация на обединените нации споделиха, че Лют ще сондира мненията на всички страни, с цел да откри дали са назрели изискванията за възобновяване на мирните договаряния. Според Агенция Франс Прес тя ще посети Кипър идната седмица.

Но острова с един милион поданици Организация на обединените нации поддържа мироопазващи сили от към 900 души, чието наличие коства малко над 50 милиона $ годишно на организацията. Мандатът на тези сили изтича на 31 юли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР