Съветът за сигурност на ООН още днес ще одобри американска

...
Съветът за сигурност на ООН още днес ще одобри американска
Коментари Харесай

Край на войната в Газа? Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция на САЩ за незабавно прекратяване на огъня

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации още през днешния ден ще утвърди американска проекторезолюция, в която се афишира, че " незабавното и дълготрайно преустановяване на огъня "  в Газа е " императивно ", с цел да се защитят цивилните и да се даде опция за доставка на филантропична помощ до над 2 милиона палестинци. Това оповести посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд, представена от Асошиейтед прес.

Съществено изменение спрямо по-ранна проекторезолюция на Съединени американски щати е отводът от директно обвързване на прекъсването на военните дейности с освобождаването на заложници, отвлечени по време на офанзивата на " Хамас " против Израел на 7 октомври. Но в документа се предизвикват дипломатическите старания " за осъществяване на такова преустановяване на огъня, че да се обезпечи освобождението на всички останали заложници ".

Заместник-посланикът на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски разгласи, че Москва няма да се задоволи " с нищо, което не изисква неотложно преустановяване на огъня ". Той сложи под въпрос формулировката на американската проекторезолюция, като попита:

" Какво означава  " императивно "? Имам императив да ви дам 100 $, само че... това е единствено императив, а не 100 $. Мисля, че някой си играе с международната общественост ", посочи пратеникът на страна, която води не по-малко кръвожадна война на няколко хиляди километра от Газа.

Съветът за сигурност одобри по-рано две резолюции по отношение на влошаващата се филантропична обстановка в Газа, само че нито една не призоваваше за преустановяване на огъня. Русия и Китай постановиха несъгласие на препоръчаната от Съединени американски щати резолюция в края на октомври, призоваваща за паузи в боевете за снабдяване на помощ, отбрана на цивилни и прекъсване на въоръжаването на " Хамас ". Те подчертаха, че документът не отразява световните апели за преустановяване на огъня.

Америка, най-близкият съдружник на Израел, наложи вето на три резолюции, изискващи неотложно преустановяване на огъня. Последната сходна мярка, препоръчана за гласоподаване на 20 февруари от непостоянната членка на Съвета Алжир (и подкрепена от арабските нации), получи утвърждение от 13 членки (САЩ постановиха несъгласие, а Англия гласоподава с " въздържал се " ). Ден по-рано Съединени американски щати разпространиха конкурентна резолюция, която претърпя огромни промени по време на договарянията преди упования по-късно през днешния ден избор. Първоначално тя призоваваше за " краткотрайно " преустановяване на огъня, обвързвано с освобождението на всички заложници. В по-късна нейна версия тя насърчаваше международните старания за преустановяване на огъня като част от договорка за освобождението на заложници.

Нейт Евънс, представител на задачата на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, който разгласи идното гласоподаване в петък, сподели:

" Тази резолюция е опция за Съвета да приказва с един глас, с цел да поддържа дипломацията, която се случва на място, и да окаже напън върху " Хамас " да одобри договорка на масата ".

Междувременно 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност изготвят своя лична резолюция, която изисква неотложно филантропично преустановяване на огъня за свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който стартира на 10 март, да бъде уважeн от всички страни, което да докара до непрекъснато и стабилно преустановяване на огъня ". Тя също по този начин изисква " незабавното и абсолютно освобождение на всички заложници "  и акцентира незабавната нужда от отбрана на цивилните и снабдяване на филантропична помощ в цялата територия на Газа.

Палестинските екстремисти убиха към 1200 души при изненадващото нахлуване на 7 октомври в Южен Израел, което провокира експлоадирането на войната, и отвлякоха други 250 души. Все още се счита, че " Хамас " държи към 100 души като заложници, както и телата на 30 убити. В Газа поддържаното от терористичната формация Министерството на здравеопазването обяви броя на смъртните случаи на територията до близо 32 000 палестинци. В данните не се прави разлика сред цивилни и бойци, само че министерството твърди, че дамите и децата съставляват две трети от починалите.

Проекторезолюцията на Съединени американски щати изразява  " дълбока угриженост по отношение на опасността от апетит и епидемии, провокирани от споровете, пред които е изправено цивилното население в Газа ". Тя подчертава  " незабавната нужда от разширение на потока от филантропична помощ за цивилни в цялата линия Газа ".

След консултации на закрити врата на Съвета в Газа късно в четвъртък, френският дипломат в Организация на обединените нации Никола дьо Ривиер сподели пред кореспонденти:

" Има предпочитание да се подхващат дейности, никой не желае да отсрочва, тъй че се надяваме, че решението може да бъде взето до на следващия ден (петък) вечерта. Има две благоприятни условия: или текстът на Съединени американски щати да бъде признат и по-късно да преминем към идната фаза на това ръководство на рецесията, или текстът да не бъде признат и тогава планът на непостоянните членки да бъде импортиран и подложен на гласоподаване. Надявам се да бъде признат ".

Въпреки интернационалния напън израелският министър председател Бенямин Нетаняху остава корав в желанията си да провежда сухопътна атака към южния град Рафах, където към 1,3 милиона разселени палестинци са потърсили леговище. По данни на Израел в Рафах е последният бастион на " Хамас ", а една от поставените цели на Тел Авив е цялостното избиване на групировката.

Окончателният план на Съединени американски щати отстрани текст от първоначалния план, съгласно който офанзивата на Израел в Рафах " не бива да продължава при актуалните условия ". Вместо това, в встъпителен параграф, Съветът подчертава загрижеността си, че сухопътна атака към Рафах " би довела до спомагателни вреди на гражани и тяхното по-нататъшно разселване, евентуално в прилежащи страни, и би имало съществени последствия за районния мир и сигурност ".

Американската резолюция и за първи път осъжда  " всички терористични актове, в това число проведените от " Хамас " офанзиви на 7 октомври 2023 година, както и отвличането и убийството на заложници, убийството на цивилни и половото принуждение, в това число обезчестяване ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР