Съветът за сигурност на ООН осъди с единодушие убийството на

...
Съветът за сигурност на ООН осъди с единодушие убийството на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН осъди убийството на палестинска журналистка при израелска военна операция

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации осъди с единогласие убийството на известна палестинско-американска журналистка, до момента в който отразявала израелска военна интервенция на окупирания Западен бряг на река Йордан тази седмица, съобщи Франс прес.

Агенцията дефинира признатата декларация като необичаен миг на единогласие в съвета, на фона на острото геополитическо опълчване сред Запада и Русия.

Съветът за сигурност прикани за " неотложно, задълбочено, транспарантно и независимо следствие " на убийството на Ширин Абу Акле. В декларацията се акцентира " нуждата да бъде обезпечено търсенето на отговорност " от причинителите. съобщи Българска телеграфна агенция.

Според дипломати, поискали да запазят анонимност, договарянията по текста са били извънредно сложни.

Китай е издействал от Съединените щати отпадането на параграфи, осъждащи похищенията против медиите по света и защитаващи тяхната независимост и отбрана при отразяване на военни интервенции. В резултат декларацията се лимитира до това да напомни, че " публицистите би трябвало да бъдат защитавани като цивилни ". Текстът не загатва за конфликтите през вчерашния ден сред израелски служители на реда и палестинци при погребението в Ерусалим на журналистката, работила за катарската сателитна телевизия Ал Джазира.

Ширин Абу Акле била убита с патрон в главата, до момента в който отразявала израелска военна интервенция в бежанския лагер Дженин, в северната част на Западния бряг, в сряда. Израелската войска в началото разгласи, че 51-годишната журналистка евентуално е била убита при пукотевица от палестинска страна. Тя обаче сподели след това, че не изключва Абу Акле да е била улучена от израелски бойци. Палестинската самостоятелна власт, Ал Джазира и държавното управление на Катар упрекнаха за убийството израелската войска, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР